Британците решиха на песенния конкурс в Баку през май да ги представлява легендарният Енгелбърт Хъмпърдинк, който тъкмо ще е навършил 76

Популярният навремето и у нас Енгелбърт Хъмпърдинк ще пее британската песен на Евровизия 2012 в Баку. Певецът ветеран навършва 76 в началото на май.

Независимо какво ще е класирането му след финала на 26 май, присъствието му на сцената в азербайджанската столица може да привлече пред телевизорите зрители от по-горните възрастови групи, които помнят златните му времена от края на 60-те.

Пробивът му идва сравнително късно, когато е 31-годишен. Най-известният му хит у нас вероятно е дебютът му Release Me (And Let Me Love Again) - версия на американска кънтри песен от 40-те, която във Великобритания става номер 1 точно на днешната дата през 1967 г.

Роден е в Индия, но още като дете се мести в Англия, а понастоящем живее в САЩ, където продължава да работи. През 2010 г. под заглавие Released излизат нови записи на старите му хитове.

Повод за недоволство на Острова обаче предизвиква не възрастта му, а фактът, че там последният му хит в Топ 20 на британската класация е през 1972 г. и мнозина се питат: "Той жив ли е още?".

За сравнение: американецът Тони Бенет е на 85, но най-големите му успехи - и награди - са от последните 20 години.

Нещо повече, напоследък той записва американските класики с някои от най-големите съвременни звезди, например Лейди Гага, а албумът Duets II му спечели две награди "Грами 2012" в поп категориите. Едната от тях бе за дуета му с покойната Ейми Уайнхаус Body and Soul.

След новината от Лондон букмейкърите обаче повишиха шансовете на страната и сега Великобритания се нарежда на четвърто място след Дания, Ирландия и Норвегия.

Музикалните критици също са раздвоени - едни го определят като "вкаменелост", но други изтъкват, че Хъмп, както го наричат галено, е легендарно име, което ще представи страната с поредната балада, изпята с достойнство, отдаденост и нужната сериозност.

Авторитетният Пол Гамбачини допуска, че Енгелберт може да привлече дори гласовете на младежите, дори само поради факта, че е записал песента Lesbian Seagull (Чайка лесбийка) за саундтрака на анимацията Beavis and Butt-head Do America.

Със сигурност ще получи поне вота на всеки от третата възраст, прогнозира той. Особено на онези, които го помнят в най-добрата му форма!

В началото на седмицата закачки за пенсионерската тв аудитория пускаше и водещият на 84-тите награди "Оскар" Били Кристъл, самият той на 64.

Поводът донякъде бе Кристофър Плъмър, който на 82 стана най-възрастният носител на статуетката при поддържащите актьори. Сред конкурентите му в тази категория бяха неговият връстник Макс фон Сюдоф и 71-годишния Ник Нолти.