До абсурдната ситуация се стигнало, след като служителка от Държавен финансов одит поискала от директора на бургаския драматичен театър да обяви обществена поръчка за ролите на актьора, тъй като взимал голям хонорар

Асен Блатечки е един от най-известните и обичани български актьори. Той играе в няколко постановки на бургаска сцена и успява да пълни залата всеки път, но затова трябва да отговаря пред... закона.

Служителка от Държавен финансов одит поискала от директора на бургаския драматичен театър "Адриана Будевска" Борислав Чакринов да обяви обществена поръчка за ролите на Асен Блатечки в пиесите, които неговата компания поставя на местна сцена.

Пред "Дарик" директорът на театъра коментира, че който е правил бюджет, ще го разбере.

"Караше ме да направя обществена поръчка за ролята на Асен Блатечки. Понеже хонорарите на Асен в годината надминават хиляди, тя каза: "Понеже това е една и съща дейност, на един и същи човек плащаш, значи този човек трябва да му направиш обществена поръчка." Викам - как да обявя обществена поръчка за ролята на Асен Блатечки?! Кой да я спечели?!", разказва той.

Служителката не успяла да му даде точен отговор, но директорът предполага, че могат да го обвинят, че е манипулирал конкурса. 

"... И след това ще ме вкарат в затвора! Защото аз така съм направил условията, че тази "фирма" да спечели. Ако излезе за ролите на Асен Блатечки, ще кажат, че така съм го направил, че само той да може да спечели", мае се Чакринов.

Аргументите на одиторката били, че общата сума от хонорарите на Блатечки надвишавала определения в нормативните документи оптимум.

"Това е смешно. Въобще не ме интересува какво прави тази жена. Важно е, че хората искат да дойдат на театър", коментира Асен Блатечки.

На въпрос оптимист ли е, че ще спечели евентуалния търг за ролите, той отвръща със смях: "Ами, по всяка вероятност - да. То наистина звучи нелепо: обявяваме държавна поръчка за Стефан Данаилов. И се явява Васил Михайлов... И спечелва Стефан Данаилов, естествено", продължава с хипотезите актьорът.

Режисьорът Чакринов е изпратил особено мнение до Министерството на културата и очаква отговор.

Източник: "Дарик"