Столичното 44-то ОДЗ "Калина" е качила на сайта си цитат от пророка Мохамед

Детска градина в столичния квартал Ботунец привлича възпитаници с цитат на пророка Мохамед. 

"Бойте се от Аллах и бъдете справедливи към децата си", е цитатът, който 44-то ОДЗ "Калина" е качило на сайта си с цел привличане на деца от квартала, съобщава Би Ти Ви. 

След подадения сигнал в Столична община, посланието от сайта на детската градина е свалено. Случаят е предаден и на ДАНС. От Инспектората на СО са установили нарушения в детската градина. 

Районният кмет и директорката на детската градина обаче не виждат проблем в посланието. Те оправдават стъпката с преобладаващото ромско население, което тряба да бъде интегрирането в детските градини и училищата, за да могат децата да получат образование. Самите жителите в Ботунец също приемат подхода за нормален. 

Според подателя на сигнала до телевизията подобен подход се използва и в училищата в Ботунец.

Реакции

"Децата не трябва да ги разделяме и да казваме: тук ще има само мюсюлмани", коментира пред телевизията отец Иван и допълни, че не е лошо да се говори на децата, че Бог е жив и помага и прощава, а който направи лошо, ще бъде наказан.

"Защото децата разбират и ги е страх, а когато не ги е страх могат да правят всичко", каза още той. 

От Главното мюфтийство също не възприемат случката за смущаваща. Говорителят на мюфтийството напомня, че православието е приоритет, но държавата е светска. 

"Трябва да отчетем, че живеем в една мултикултурна среда, което трябва да бъде отразено в обществения живот. Не виждам нищо скандално в това, че директорката е подходила по този начин. Много хора не усяват да привлекат ромското общество да ходи на училище", каза той и уточни, че в България живеят 1,5 млн. мюсюлмани. 

Той определи кораничния цитат като сентенция. "Не виждам нищо лошо в това световните мъдрости да бъдат в услуга на човечеството", каза още той.

Източник: Би Ти Ви