Минималната пенсия се увеличава с близо 12 лева до 219,43 лв. от 1 юли; таванът на пенсиите става 1200 лева. Ден по-рано Народното събрание одобри и рекордните 4,35 млрд. лева за здравеопазване

След близо 10-часови дискусии в продължение на два дни депутатите приеха окончателно бюджета на държавното обществено осигуряване (ДОО), с който се регламентират минималният и максималният осигурителен доход и нивата на пенсиите за догодина. Разходите са 11,7 млрд. лева, от които 9,9 млрд. отиват за пенсии.

Според приетите текстове минималната пенсия от 1 юли става 219,43 лева, максималната - 1200 лева, а всички пенсии (без пенсиите на тавана) се увеличават с 5,7% от второто тримесечие на годината.

Управляващите отхвърлиха исканията на опозицията за увеличение на пенсиите още от април, както и за ръст на минималната пенсия до 300 лева. Мотивът - няма достатъчно средства, заложени в бюджета на Националния осигурителен институт (НОИ), за да се гарантира толкова голямо увеличение, информира БНТ.

Виж още: Ръст на заплатите, но и на разходите за осигуровки в проектобюджет 2019

Средният размер на пенсията на един пенсионер следващата година ще нарасне с 24 лв. в резултат на индексирането на пенсиите с 5,7% и по-високата тежест на осигурителния стаж в пенсионната формула и ще достигне 386,27 лв., а максималния размер на пенсиите ще позволи над 40 хил. пенсионери, чиито пенсии понастоящем са с ограничение на тавана, от 1 юли следващата година да получат пълния размер на пенсиите си, изтъкна министърът на труда и социалната политика Бисер Петков.

"Казвате, че прагът на бедност е 348 лв., т.е. за да живееш, ти трябват поне 348 лв. официално обявено в бюджет 2019 от правителството на ГЕРБ и Обединените патриоти, подкрепено от "Воля" .И в същото това решение в бюджета казвате минимална пенсия 219 лв. Изводът - за да сте живи, ви трябват 348 , но ние ви даваме 219", опонира лидерката на "БСП за България" Корнелия Нинова.

Става въпрос за последна възможност Народното събрание да подкрепи - новият размер на пенсиите да бъде увеличен с 5,7% да не е от 1 юли, а от 1 април, предупреди и депутатът от ДПС Хасан Адемов.

"Ако искате да се увеличат още повече пенсиите, трябва да се увеличат и осигуровките. Трябва да отговорим много честно откъде идват парите за пенсии. Парите за пенсиите идват от работещите. Ние трябва да вземем от хората, които работят , а вие в същото време казвате "Дайте да дадем и за деца". Родителите на тези деца също са работещи. Ние трябва да вземем от тях, за да направим едно чувствително увеличение на пенсиите", обясни Тома Биков от ГЕРБ.

Минималният осигурителен праг от 1 януари става 560 лева, колкото минималната работна заплата. Изключение се допуска само за минималния доход при земеделци и тютюнопроизводители, който ще бъде 400 лева.

Максималният осигурителен доход се покачва до 3000 лева. Депутатите отхвърлиха предложенията на опозицията за вдигането му до 3900 лева.

540 лева ще е еднократната помощ за близките на починал, реши още парламентът. Тя се полага единствено, ако починалият е бил осигурен, уточнява БНР.

Ден по-рано след почти осемчасови дебати в пленарната зала беше гласуван и бюджетът за здравеопазване. В него се предвижда рекордно ниво на разходите - 4,35 млрд. лева, което е с 490 млн. лева над предходната година. Освен това за болниците са предвидени с 180 млн. лева повече, а за лекарства увеличението е 117 млн. лева.

Текстовете, които предизвикаха спорове, бяха свързани с: промяната на още 18 закона през бюджета на Националната здравноосигурителна каса (НЗОК), недофинансирането на лечението за здравноосигурените и запазването на лимитите за болнична и извънболнична помощ. Опозицията остро възрази срещу създаването на мегаагенция за медицински надзор, която ще обедини Изпълнителната агенция по трансплантации, медицинския одит и лицензирането на болници.

От БСП също така бяха крайно против закриването на Фонда за лечение на деца в чужбина и неговото вливане в здравната каса. Министърът на здравеопазването Кирил Ананиев защити поправката с аргумента, че НЗОК има по-голям опит и дейността й ще бъде напълно прозрачна.

Източник: БНТ