С парите ще се финансира оздравяването на БДЖ

Министерски съвет взе решение за стартиране на процедурата за концесия на Летище "София". Срокът на концесията ще е 35 години, a очакваните чисти приходи от концесията са 1,2 млрд. лв. 

Това обяви министърът на транспорта, информационните технологии и съобщения Ивайло Московски каза след правителственото заседание, че не би могъл да влиза в детайли по процедурата 

Според действащите директива и регламент всички потенциални кандидати, които искат да се информират за условията, могат да го направят по едно и също време за всички детайли, за да се осигури равният им достъп до информацията. Обявата за концесия се публикува в Официалния вестник на Европейската комисия. 

Виж още: Затвори и музеи на концесия

Ще има едно голямо авансово концесионно заплащане - около 600 млн. лв., в началото на концесията, каза Московски. 

Има заложена инвестиционна програма, годишна концесионна такса, разпределение в годините на видовете инвестиции, като по думите на министъра това са "стандартните критерии, които са за такъв тип концесия".

По думите му, нетният ефект за държавата от целия пакет на тази концесия се очаква да бъде около 1,2 милиарда лева за целия период. 

Виж още: МВФ: Обърнете сериозно внимание на държавните фирми и пенсионната система

Министерството на транспорта разчита на постъпленията от такава сделка, за да реши дълговите проблеми на БДЖ. Отдаването на концесия на летище "София" е един от вариантите за спасяване на държавните железници. 

Планира се с авансовото плащане по концесията да се погасяват дългове на БДЖ.