Според Центъра по наркомании подобно нещо не е препоръчително

Вече се проучва възможността да се разреши употребата на марихуана за медицински цели в България, съобщава репортаж на Би Ти Ви.

Решение на Националния център по наркотични вещества постановява, че за да се реши въпроса дали да бъде разрешена употребата на канабиса в медицината, първо трябва да се направи анализ на изследванията за употреба на марихуана за медицински цели.

Това може да стане в Токсикохимичната лаборатория на ВМА e мястото, където се изследват наркотиците, тяхното количество и състав.

Центърът по наркомании не препоръчва

Въпреки че по света много лекари и пациенти са твърдо за медицинската марихуана, според Центъра по наркомании, употребата на ѝ за медицински цели не е препоръчителна. В България темата като цяло се избягва, като много лекари и пациенти отказват да говорят по темата.

Различни организации прилагат списък с болести, за които марихуаната помага, в който влизат рак, множествена склероза и други автоимунни заболявания.

Къде е легална медицинската марихуана

Виж още: Арестуваха баща, давал канабис на детето си, болно от рак

Спорът за и против медицинската марихуана се води в целия свят. Редица държави разрешават употребата ѝ, като сред тях попадат Финландия, Германия, Австрия, САЩ, Португалия, Великобритания, Италия, Израел, Чехия, Белгия, Канада и други.

Други, сред които и България, поставят хората, които употребяват марихуана, под ударите на закона. Това е и причината у нас да има трима пациенти, осъдени за употреба на коноп.

Ако държавата разреши употребата на марихуана за медицински цели, то тя трябва да подлежи на строги регулации, като всяко вещество, което ще се използва от пациент, трябва да бъде изследвано в лаборатория.

Източник: Би Ти Ви