Рискът е от потока от Балканите към Близкия изток на хора, които отиват да се бият на страната на джихадистите

Засега няма потвърдени данни за български граждани, които да участват в ислямистки групировки в Сирия и Ирак в Близкия изток. Това обяви ръководителят на службата Димитър Георгиев, цитиран от БНР. 

Георгиев съобщи, че службите правят предварително проучване и скрийниг на влизащите от бежанския поток у нас, като засега няма рискове за страната ни. В момента компетентните органи изготвят стратегически документ за противодействие на радикализацията и тероризма. 

Големият риск засега остава потокът на хора от Балканите към Близкия изток, отиващи да воюват на страната на радикалните ислямистки групировки. 

"Чуждестранните бойци, заминаващи от страни на Европейския съюз и Балканите към Близкия изток и завръщащи се обратно, се превръщат в проблеми от първостепенно значение в страните от региона и Западна Европа", коментира Георгиев. 

Виж още: "Наръчник на бежанеца" поставя България начело на черния списък

"Предвид реалната възможност за подготовка и осъществяване на терористични актове, те могат да бъдат въвлечени в изграждане на терористични бази и да влияят за радикализиране върху местните мюсюлмански общности. Към момента няма потвърдени данни за пряко участие на български граждани на страната на терористични групировки в Сирия и Ирак", допълни той. 

Според Георгиев обаче такава възможност не следва да бъде изключвана и занапред.

Източник: БНР