Мисията е напълно възможна - важно е по колко харчиш

Историята на Джеръми започва като тази на стотици хиляди млади и умни хора, които завършват колеж в САЩ. Завършва в петък, а в понеделник започва работа като дизайнер на мобилни телефони в престижна фирма. Какво го мотивира - кредити в размер на 40 хил. долара от студентски заеми и кредитни карти.

Историята на Джеръми

Желанието да не изостава от околните го кара да си купи хубава кола и къща с три спални. Новите разходи го карат да се фокусира върху финансовото си състояние, което на свой ред го навело на мисли за пенсионен план и т.н. 

Следва нова работа, по-висока заплата, нова къща и отново никаква ваканция. И така още три години, докато най-сетне тогавашната му приятелка не го накарала да си вземе по-голяма отпуска и да отидат на пътешествие до Филипините. 

Именно там се променя и животът на Джеръми. След като прекарал първата седмица в мисли за работа и проверяване на мейла, тропическият климат, коктейлите и спокойствието си казали думата - Джеръми вече се чудел как може постоянно да живее така.

Оттам дошла и промяната. Той продал къщата си, започнал да ходи на работа с колело и да пресмята разходите си. Не след дълго срещнал и бъдещата си съпруга Уини от Тайван, чиято мечта да пътува пък я карала да спестява по 50% от заплатата си.

Така в един момент младото семейство успява да пести от основните си разходи.

Живеехме в малък апартамент, вместо да притежаваме голяма къща, ходехме или карахме колело, а не шофирахме. Храната, включително хляба, си приготвяхме вкъщи. Това ни позволи да спестяваме голяма част от доходите си по онова време, споделят двамата в блога си GoCurryCracker.com.

Младите пенсионери

Сега те са на 40 (Джеръми) и на 36 (Уини) и обикалят света, описвайки преживяванията в блога. Двамата вече са се пенсионирали, но въпреки това те имат на разположение по около 4000 долара на месец и с тях пътуват в различни държави. За последните 3 години двамата са посетили над 40 страни.

Тайната им: спестявахме повече от 70% от доходите си, които възлизаха на средно 135 000 долара на година.

Вместо да купуваме различни неща или услуги, ние успявахме да произведем сами част от тях. Това допълнително увеличи спестяванията ни. Научихме се да инвестираме, което още повече увеличи парите ни.

Така семейството вече може да си отдъхне. Макар и все още в 30-те си години, те могат да си позволят по 52 седмици на година ваканция вместо само 2.

Източник: Forbes.com