Кратка история на солено-сладкия десерт плюс една рецепта

Знаете ли, че за първи път чийзкейкът е бил приготвен още през 776 г. пр. н.е.? Има различни легенди за появата му, а една от версиите за неговия произход тръгва от Гърция.

За първи път подобие на този десерт било приготвено в чест на участниците в олимпийските игри в Древна Елада, разказват от международната платформа за доставка на храна foodpanda. Векове по-късно идва и версията му от Америка, с англоезичното наименование "чийзкейк", букв. "торта със сирене". За неин създател се смята немският емигрант Арнолд Рубен.

Историята разказва, че появата на чийзкейка в съвременността е плод на изобретяването на пастьоризираното сирене през 1912 г. Със създаването на неузряло, но в същото време достатъчно наситено и кремообразно сирене вече е било възможно и приготвянето на този десерт.

Днес чийзкейкът е популярен в цял свят, като всяка нация добавя по нещо от себе си, за да го подобри. Известни са цели 333 рецепти, като най-странният вариант съдържа... чесън на прах. 

Италианците използват сирене "рикота", американците и българите залагат на крема сирене, в Южна Америка хората предпочитат да използват популярното при тях сладко от гуава (характерен за региона плод, наподобяващ по вкус круша и ягода).

Чийзкейкът може да бъде сервиран както печен, така и суров. Суровият вариант е разпространен например във Великобритания, като за приготвянето му се използват натрошени бисквити и плодове от компот.

Чийзкейкът дори има свой празник - 30 юли. Различни начини за приготвянето му в домашни условия, с плодове според сезона, може да откриете сред десертите в Kulinaria.bg. Сред тях избрахме рецептата за

Страхотен чийзкейк със сирене "Филаделфия" и портокалови корички

Необходими са ви:
1 ванилия
350 г заквасена сметана
10 г портокалови корички
250 г обикновени бисквити
125 г разтопено масло
260 г захар
650 г сирене "Филаделфия"
4 яйца

Приготвяме основата, като натрошаваме бисквитите на дребно, прибавяме разтопеното масло, с което да слепим бисквитените трохи - и с тях покриваме дъното на тавичката.

За основната смес трябва да разбъркаме сиренето с 200 г от захарта. Яйцата прибавяме едно по едно, а накрая - и портокаловите корички.

Изсипваме сместа върху основата и слагаме във фурната, предварително загрята до 150 градуса. Печем около 10 минути. Намаляваме фурната на 130 градуса и оставяме тортата още 10 минути.

През това време разбъркваме заквасената сметана с останалата захар (60 г) и ванилията. След като минат 20 минути на 130 градуса, изсипваме отгоре и сметаната. Печем на 170 градуса още 10-15 минути.

Готовия чийзкейк охлаждаме 12 часа в хладилника. По желание го гарнираме отгоре със сладко от ягоди, боровинки, вишни или череши.