Автомобилът им се отклонил в насрещното движение по пътя Бургас-Варна, край Старо Оряхово

Четирима души загинаха на място при тежка катастрофа на 40 км от Варна, в района на село Старо Оряхово. Жертвите пътували в посока към морската столица с лека кола, която се блъснала в тежкотоварен камион.

Предполага се, че фолксвагенът с бургаска регистрация предприел неправилно изпреварване по мокрия път. Загиналите са двама братя, на възраст 44 и 51 години, както и двама младежи на 19 и 26 години - синът на единия и техен племенник.

Ограничението на скоростта в този участък е 60 км, но местните признават, че вдигат и до 80, съобщи БНТ от мястото на инцидента. Катастрофата, станала около 7 сутринта, затвори пътя за повече от три часа.

По-късно агенция "Блиц" поясни, че 44-годишният водач изгубил контрол над автомобила и се врязал в задните колела на тира. Нямало никакъв спирачен път, а камионът влачил леката кола 15-ина метра, след като тя попаднала под гумите му. Към мократа пътна настилка като вероятни причини за касапницата разследващите добавят липсата на видимост и опитът на шофьора да почисти запотено стъкло.

Фолксвагенът не успял да вземе завоя и влязъл в крайната лента. "Идваше отгоре ми. Нищо не можех да направя", обяснява шофьорът на камиона.

От свидетелства на очевидци, както и от първоначалния оглед, станало ясно, че на практика голфът не завивал, а буквално се движел по права линия. Минал през непрекъснатата маркировка, пресякъл средната лента и се забил в тира, който се движел в дясната лента. 

Междувременно вчера почина втори колега от информационна агенция БГНЕС, пострадал в трагедията на празничния 22 септември. На път за Велико Търново служебният им автомобил се сблъска челно с друга лека кола край ловешкото село Абланица след рисковано изпреварване.

Загина 32-годишният фоторепортер Петко Налбантов, а снощи издъхна и видеооператорът Светломир Генев, на 42. В ловешката болница с тежки наранявания остава журналистът Любомир Янев.

Източник: Нова телевизия, БНТ, "Блиц"