Богатството на българите ще достигне 26,9 млрд. евро през тази година.

81% от богатството на българите е пари в наличност, които се държат в брой в различни валути или на депозити. 13% се пада на инвестиции в пенсионни фондове

Много малка част от спестените средства от домакинствата са вложени в застрахователни продукти, акции и др.

Това показват данните, изнесени от УниКредит за страните от Централна и Източна Европа (ЦИЕ). Те бяха представени по време на годишната среща на Европейската банка за възстановяване и развитие (ЕБВР) във Варшава и са цитирани от "Дарик".

Прогнозата е, че задълженията на българите през 2014 г. ще останат почти същите като тези през миналата година - и като размер, и като структура, пише "Труд". 

В края на 2013 г. задълженията са били 10,39 млрд. евро, с превес на потребителските кредити.
Очаква се през тази година дълговете да са на обща стойност от 10,38 млрд. евро, като делът на потребителските кредити ще бъде 56%, а на жилищните - 44%, уточнява "Мениджър Нюз". 

Данните показват още, че 780 млрд. евро е нетното финансово богатство на домакинствата от ЦИЕ към края на 2013 г. То се е увеличило близо два пъти за времето от 2004 г. до 2013 г. 

Въпреки това нетното финансово богатство на домакинствата спрямо БВП все още е около 1/4 в сравнение с развитите страни. За сравнение, нетното финансово богатство на домакинствата в Австрия, Германия и Италия възлиза на 6,8 трлн. евро към края на 2013 г.

Според директора на банката за ЦИЕ Джани Франко Папа богатството на домакинствата в региона ще продължи да догонва стандартите на западноевропейските страни. Двигател на ръста ще са спестяванията и инвестициите.

Виж още: 34% от българите работят извънредно