Ако случайно сте чули, че нещо се случва в източните провинции на Южна Африка, шумотевицата несъмнено ще да е свързана с един културен феномен - Black Coffee

Aвторът на синглите "Garden of Eden""Juju""Crazy" и разбира се разтърсващия хит "Superman" – това е душата, таланта и стилът на Nkosinathi Innocent Maphumulo или по-известен като Black Coffee. 

Имайки предвид метеоритната скорост, с която Black Coffee се издигна до върха, най-лесно би било да го определим като поредния "черен диамант", провокиращ незадоволимия пазар на хаус музиката. Но както доказа с албума си "Home Brewed", спечелил му наградата на South African Music Awards, този DJ и продуцент не подлежи на категоризация.

Black Coffee умело бяга от клишета и добре менажирани участия в полза на сдържаната изтънченост. Стилът му е истински афрополитен хаус: създаден и отгледан на местна територия, създаващ нови тенденции, модерен и ориентиран към бъдещето. 

Роден в Дърбан и израснал по източното крайбрежие на Южна Африка, Black Coffee получава музикалното си образование с профил джаз. Причината да избере тази специалност е, че джазът ще дисциплинира музикалния му вкус, ще задълбочи способностите му да слуша и ще надгради знанията му по музикална теория.  

Но преди да завърши диджеят напуска универистета и заедно с приятелите си Thandukwazi "Demor" Sikhosana и Mnqobi "Shota" Mdabe известно време са беквокалисти на прочутия Madala Kunene, известен още като "Кралят на Зулу китарата". По-късно тримата се местят в Йоханесбург и създадават ърбан соул триото Shana. Под слогана "Истински горещо и естествено от Африка" (значението на "Shana") те продължават да се развиват заедно, но и да преследват индивидуалните си цели като си взаимодействат през целия път. 

Black Coffee е избран за един от южноафриканските участници в Red Bull Music Academy през 2003, което го изстрелва на челно място на DJ сцената. Първият му голям пробив е когато песента "Happiness" е включена в компилацията DJs at Work. 

През 2005 – годината, през която излиза дебютния му албум "Black Coffee", той създава и Soulistic Music – лейбълът, в който работи и с други артисти. Диджеят разкрива, че първият му албум е създаден с помощта на много семпъл софтуер. "Не зная как да обясня различните етапи на създаване на албума си, защото всичко, което направих, беше да извадя идеите от главата си, не съм използвал някакви midi контролери, само една мишка." Добавя, че за него употребата на живи инструменти в една песен е изключително важно, защото вдъхват живот и придават финална магия на песните. 

2007 идва с още един силен рилийз за Black Coffee – "Have Another One", в който се включват страхотните женски вокали на Bucie, Siphokhazi и Busi Mhlongo. Наред с интереса на целия свят към изпълненията на Black Coffee, през 2008 започва нова фаза на растеж, когато към лейбъла му Soulistic Music се присъединяват Culoe de Song, Tumelo и големия Zakes Bantwini. Всичките им релийзи постигат златни и платинени продажби.  

През 2009 издава третия си албум "Home Brewed", в който се изявяват Ringo Madlingozi, Zonke, Hugh Masekela, Zakes Bantwini и други, а на South African Music Awardс 2010 грабва две награди в категориите Best Urban Dance Album и Best Male Artist. Южноафриканското издание на авторитетното мъжко списание Vogue го определя и като "Мъж на годината" заради постиженията в музиката и за работата на фондацията му "The Black Coffee Foundation", посветена на деца с увреждания. Наскоро Black Coffee влезе в Kнигата на Гинес за най-дългия DJ сет – в продължение на 60 часа диджеят не спира да пуска музика на благотворително парти, при това с една ръка, защото другата е парализирана в следствие на улични сблъсъци през 1990 г. 

Сред ключовите моменти на Black Coffee през 2011 са номинациите за 2011 MTV Europe Africa, India и Middle East в категорията Worldwide Act, премиерата на проекта "Africa Rising", който включва оркестър от 24 музиканта, в колаборация с live групи и изпълнители и изданията на лейбъла Soulistic , влючващи "Elevation" на Culoe de Song , "Here and Now" на Sai & Ribatones, "Invocation"на Boddhi Satva и "Soulistic Cuts". 

Сдържан, старателен, иновативен, с голямо въображение, тих, енигматичен, стеснителен и смел са няколко думи, с които можем да опишем Black Coffee. Той е един от малкото клубни диджеи, които действително разбират точната функция на професията "диджей": той не просто миксира парчетата, а ги интерпретира по неподозиран начин. 

DJ Black Coffee е на Sozopol Fest на къмпинг Градина на 29 и 30 юни. Билети от Eventim.bg 

Повече за него ще откриеш във Facebook, SolisticMusic.com и на личния му сайт