Режисьорът на "Мулен Руж" е творчески консултант на изложбата "Прада и Скиапарели: Невъзможни разговори" в Ню Йорк

Баз Лурман и друг път е прескачал в жанрове, различни от киното - поставял е операта "Бохеми", снимал е реклами, - а в края на годината излиза екранизацията му по "Великият Гетсби" на Фицджералд с Леонардо Дикаприо и Кери Мълиган.

Сега режисьорът на "Мулен руж" възкресява Елза Скиапарели (1890-1973) в изложба, посветена на нея и другата прочута италианска дизайнерка - Миуча Прада.

Лурман е заснел въображаемия им диалог по седемте различни теми на изложбата, а резултатът може да се види както в музея, така и в канала на "Метрополитън" в YouTube.

В ролята на покойната модна икона влиза актрисата Джуди Дейвис, а репликите й са откъси от автобиографията Shocking Life.

Експозицията в нюйоркския музей "Метрополитън" Schiaparelli and Prada: Impossible Conversations, която може да се разгледа до 19 август т.г., търси приликите в работата на двете модистки.

Общо 150-те експоната включват модели на Скиапарели, създадени между края на 20-те и 1954 г., когато дизайнерката твори в Париж, повлияна от сюрреализма.

Прада, която е завършила политология, се заема със семейния бизнес в Милано през 1978 г. и е представена в изложбата с облекла и аксесоари, създадени от края на 80-те години насам.

Баз Лурман (вторият отляво) позира до Ана Уинтур и Миуча Прада (в средата) при откриването на изложбата