Човекът паяк е първият супергерой, ангажиран с новата платформа за финансиране на екологични инициативи по цял свят. Виж кои каузи са избрали от екипа на "Невероятният Спайдърмен-2"

Актьорите от "Невероятният Спайдърмен-2" Андрю Гарфилд и Ема Стоун са избрали да подкрепят два отделни проекти на Earth Hour Blue - новата платформа, която цели да обединява хората и да набира дарения за каузи, търсещи решения на екологичните предизвикателства пред нашата планета.

Фотогалерия: Часът на Земята - на тъмно за 60 минути

Актьорът, който отново влиза в ролята на Питър Паркър / Спайдърмен, дава гласа си за проекта на Earth Hour Blue "Пламък, наречен Надежда". Той има за цел да осигури енергия от чист биогаз за местните общности в Непал, като по този начин се намали обезлесяването и се предостави алтернативен поминък на домакинствата в района.

Тази инициатива в крайна сметка ще промени живота на децата в областта Терай, като им позволи да ходят на училище, вместо да събират дърва за огрев заедно с родителите си.

Ема Стоун, която се снима повторно в ролята на Гуен Стейси, е избрала проекта на Earth Hour Blue "Кученца пазители". Целта му е да подпомогне обучението на кучета и техните водачи за проследяване и защита на животни в техните естествени местообитания, разкриване на престъпления срещу дивата природа и незаконна търговия, както и преследването на бракониери в националния парк Читуан, Непал.

"Часът на Земята ви дава силата да вдъхновите всеки един човек. А Часът на Земята е много повече от само един час. Има страхотни проекти за обществото, за планетата, които се случват по целия свят", казва актрисата.

Режисьорът на "Невероятният Спайдърмен-2" Марк Уеб, който вече е нает да снима и третия филм от поредицата, е подкрепил проекта в Индонезия "Да подсилим рейнджърите". Неговата цел е сходна - да осигури по-добро оборудване за рейнджърите на WWF, които защитават застрашени диви животни като суматранския тигър, слоновете, носорозите и орангутаните, а също и техните горски местообитания.

От киностудията "Сони пикчърс ентъртейнмънт" пък допринасят за проект на WWF в Китай, който осигурява енергийно ефективни печки за готвене и отопление, като по този начин се предотвратява обезлесяването в местообитанията на голямата панда.

Другаде по света се набират дарения за подпомагане на общините във Филипините да построят лодки от фибростъкло, които да устоят на климатичните влияния като тайфуна Хайян, за опазване на емблематичния южноафрикански резерват "Тейбъл маунтин" или, под наслов I'm FINished With FINS (Приключих с перките!), за прекратяване лова на морски акули заради перките им, от които се приготвя супа - кауза, ангажирала знаменитости и публични личности в целия азиатски регион.. Всички проекти могат да се видят на https://earthhourblue.crowdonomic.com.

От 2007 г. насам Часът на Земята ангажира граждани и институции по целия свят със символично гасене на светлините за един час, като по този начин отправят призив за спестяване на въглеродни емисии с цел устойчиво бъдеще на планетата. Тази година акцията е в събота, 29 март, от 20,30 ч. Повече - на EarthHour.org и WWF.bg.