Старото и новото ръководство на дружеството си размениха обвинения в злоупотреби

След като ръководството на "Напоителни системи" системи бе сменено със скандал и сигнали за финансови престъпления, последвани от контраобвинения от страна на досегашното ръководство, според което смяната е "схема за "скрита" приватизация на "Напоителни системи" ЕАД", ситуацията придоби нов, интересен характер с полъх от 90-те и чалгата тогава.

Новоназначеният директор на "Напоителни системи ЕАД" Снежина Динева, преди да постъпи в дружеството като директор на "Административно-правна дирекция", се е подвизавала като чалга певица с псевдонима Нена. 

Нейните песни така и не са достигнали до широката публика, макар твърдите фенове на жанра да разпознават някои от песните ѝ, най-известната от които е "Играчка".

 

 

След безславно приключилата певческа кариера Динева се е насочила към администрацията и "Напоителни системи. Така, докато в ролята си на директор на "Административно-правна дирекция", е разследвана от прокуратурата за злоупотреби в дружеството.

Вчера от Министерство на земеделието съобщиха, че ръководството на държавното дружество е сменено и срещу бивши шефове са подадени сигнали до прокуратурата за извършени финансови престъпления. За председател на Съвета на директорите е назначен Петър Петров, а Филип Шукаров е нов член на Съвета. До този момент те са работили в дружеството, но не са били част от управлението му.

Срещу предишните ръководства на "Напоителни системи" са подадени сигнали до прокуратурата, а досегашният изпълнителен директор Галина Панайотова е освободена от длъжност, за да се "осигури безпристрастно и пълно съдействие на органите на досъдебното производство и разкриване на обективната истина", казват от МЗХ.

Малко след това в изявление до медиите бившия Съвет на директорите на "Напоителни системи" ЕАД изрази притеснения, че се подготвя "схема за "скрита" приватизация на "Напоителни системи" ЕАД".

Новият изпълнителен директор на "Напоителни системи" ЕАД, Снежина Димитрова Динева, е била част от комисията, изготвила одитния доклад на Дружеството. Нейното име фигурира и в образуваните преписки от компетентните органи.

От бившия Съвет на директорите на Дружеството се опасяват, че целта на извършената смяна е да се възпрепятства работата на прокуратурата и на следствието по образуваните проверки и досъдебни производства за нанесени щети и да бъдат укрити документи или да бъдат унищожени такива.

В изявлението си, от бившия Съвет на директорите на "Напоителни системи" ЕАД споделят съмнения за изпълняването на политически поръчки, които са в ущърб на държавата. 

"В момент, когато бяха обявени за опасни над двеста язовира, се страхуваме, че тази вреда ще продължи и чрез подготвената смяна на управителите на клоновете на "Напоителни системи" в цялата страна", пише в изявлението.

"Напоителни системи" поддържа и експлоатира всички основни съоръжения и главни канали, но от години е в тежко финансово състояние и на практика не прави нови инвестиции освен аварийни ремонти.

Източник: news.bg, novini.bg