Преди това нападатели атакуваха студентско мероприятие по случай 8 март

Хиляди жени излязоха на нощен марш в Истанбул с искания за равенство и спазване правата на жените по случай международния ден на жените 8 март. 

Протестиращите носеха плакати срещу политиката на правителството и президента Реджеп Ердоган. Това е 15-ият пореден феминистки нощен марш в Истанбул, който призовава за повече права на жените в Турция.

В последните години в Турция все повече се говори за връщането на консервативните, религиозни порядки.

Виж още: Турските жени се усмихнаха напук на "моралния" Арънч

Идването на власт на Ердоган до голяма степен връща ориенталските порядки в страната, залагайки на национализъм, популизъм и връзка с исляма. Така например преди неговото управление появяването със забрадка на публично място бе недопустимо, а в университетите и държавните учреждения - забранено. 

Изказванията на Ердоган и на хора от неговата Партия на справедливостта и развитието много пъти поставят темата за жената преди всичко като майка и домакиня, като лица на партията (сред коитои и самия Ердоган) многократно са заявявали, че не вярват в равенството между половете.

Виж още: Мъж нападнал жена в Истанбул, защото носела къси панталони

Шествието бе предшествано от грозни сцени, след като тълпа нахълта в престижния истанбулски Университет Бигли, където се провеждаше събитие по случай 8 март. 

Групата от между 15 и 20 души прескочила оградата на университета и атакувала студентите. Те започнали да бият студенти и хора от охраната на университета. Пострадал е един студент. Полицията е разползнала шестима от нападателите, като срещу тях университетът ще заведе дело. 

Виж още:  Как Турция прие една убийца за герой и в това няма нищо лошо 

Вече са започнати и действия срещу студентите, които са се включили в мелето на страната на нападателите. 

Източник: в. "Хюриет"