Поредните проливни дъждове наводниха областите Бургас, Хасково и Стара Загора

Всички ангажирани институции трябва да поемат своята отговорност и да изпълнят задълженията си за почистване на речните корита, наблюдение на критични обекти и т.н., заяви вътрешният министър Йордан Бакалов след наводненията от последните дни.

Виж още: Бедствено положение в Северна България заради валежите

На празничния 6 септември обстановката в Бургаско все още беше усложнена. Стихията причини смъртта на две жени - на 69 и 21 години, след като малко след полунощ няколко автомобила бяха отнесени в канавка от придошлите води по пътя Бургас-Созопол, в района на хижа "Странджа".

По-късно бе съобщено и за трета жертва - мъж на 27 години, обитавал каравана край село Ново Паничарево. Тялото му бе открито от спасителните екипи.

Заради загиналите морският град, където за денонощие измереното количество дъжд надхвърли 175 л/кв. м, обяви понеделника за ден на траур.

В центъра на областния град и кварталите "Победа", "Акациите", "Крайморие" започна отводняване на мазета и приземни етажи на жилищни, общински и обществени сгради и пътна инфраструктура. Над 500 са постъпилите сигнали в оперативния център. Бургаските пожарникари и спасители са евакуирали повече от 30 души, част от които са били изведени на безопасно място принудително

Виж още: Как се действа при наводнение

В рибарското селище Отманли е отводнен участък от пътното плътно и са освободени закъсали автомобили, които се изтеглят, за да се нормализира трафикът.

Хеликоптер на МВР направи оглед на щетите, нанесени от придошлите води на рибарското селище Ченгене скеле. 50 лодки са отнесени в морето и част от тях не могат да бъдат възстановени; пропаднала е една къща, а 85 къщи на рибари са наводнени.

Евакуация е била извършена и на хора от село Ново Паничарево. В община Приморско в спасителните операции се включиха два вертолета от Министерството на отбраната. Пътят между Бургас и Приморско беше залят от придошлата река Ропотамо, но вече е проходим и отворен за движение с отмяната на бедственото положение.

Виж още: Южното Черноморие се съвзема след юлския потоп

На територията на област Хасково най-тежка бе ситуацията в димитровградското село Странско, което се евакуира след скъсана стена на язовир, защото водната стихия заляла 20 къщи.

При град Харманли нивото на р. Марица се покачи с 2 метра и част от главния път Е80 в района бе затворен, както и основният път между Стара Загора и Димитровград.

По течението на реката в района на градовете Любимец и Свиленград се наблюдават критичните участъци. Към 16 ч. бяха постъпили близо 100 сигнала за наводнени къщи в Димитровград, Харманли и други по-малки селища.

Виж още: Река Скът потопи цял град, има и жертви

В област Стара Загора обстановката остана усложнена и в съботния следобед. Там водната стихия заля двайсетина села, като най-засегнати са Еленино, Арнаутито, Богомилово, Ловец, Ракитница, Кирилово, Петрово, Михайлово, Християново и Опан.

Сериозни щети има и в Бял Извор, Априлово, Свободен, Трънково, Любеново, Землен и Тракия. Придошлата вода е разрушила и повредила пътни артерии и мостови съоръжения.

Общините Опан, Гълъбово и Раднево обявиха бедствено положение. Евакуирани са десетки хора, но на места в областта дъждът затруднява отводняването на засегнатите домакинства и инфраструктура. 

Евакуация на застрашени хора е извършена на много места, отчитат от МВР, включително в два квартала на град Гълъбово, който остана без електричество. Там е поискана помощ от мини "Марица-Изток" за предоставяне на високопроходима техника, която вече се включва в спасителните дейности.

След сигнал за частично скъсана дига на язовир Козарево, в община Стара Загора, населението в селата Тракия и Бял Извор, които са под този водоем, е известено и евакуирано. Язовирите в областта преливат контролируемо през преливниците си.

Виж още: Варна помни и друго страшно наводнение