От БСП искат въпросите да се доизяснят

Не сме против референдумите, но трябва внимателно да се подхожда. Това обяви пред Би Ти Ви Четин Казака, депутат от ДПС по повод идеята за референдум за изборното законодателство заедно с местните избори наесен.

Въпросите, предложени от президента Росен Плевнелиев са:

Подкрепяте ли част от народните представители да се избират мажоритарно?

Подкрепяте ли въвеждането на задължително гласуване на изборите и националните референдуми?

Подкрепяте ли да може да се гласува и дистанционно по електронен път при произвеждане на изборите и референдумите?

Задължителното гласуване е противоконституционно, няма как да се въведе без промени в Конституцията, обяви Казак. От ДПС изразяват скептицизъм и към идеята за мажоритарен вот.

Според Димитър Лазаров от ГЕРБ пък, въпросите са зададени по начин, по който да може да се отговори само с "да" или "не", а после ще се изясняват техническите подробности.

БСП иска доизясняване 

От БСП по принцип са за референдумите и за задължителното гласуване, но искат въпросите да се доизяснят, обяви Филип Попов от БСП. Според социалистите ще има и организационни проблеми при избори "2 в 1" - местен вот и референдум.

Вчера от БСП дойде протест и срещу времето, в което президентът обявява референдума. Според Мая Манолова не е минал законовия срок от една година, в който президентът трябва да изчака, преди да може да предложи отново национално допитване по същата тема.

Източник: Би Ти Ви