След срещата в Брюксел премиерът е получил отговор какво България да прави с "Южен поток"

България ще издаде необходимите разрешителни за "Южен поток" и ще продължи подготвителните дейности по реализацията на проекта. Това обяви премиерът Бойко Борисов в Брюксел, цитиран от БНР.

Той подчерта, че е получил пълна подкрепа и разбиране от Европейския съвет, че България не трябва да носи вината и да плаща глоби заради спирането на проекта. По време на срещата на върха българският премиер е поискал и получил отговор какво да прави България с "Южен поток".

Отговорът на Брюксел за "Южен поток"

"Отговорът е един - изпълнявайте си междуправителственото споразумение, за да не носите съдебни санкции да плащате пари, както за АЕЦ "Белене". От там нататък всички други ангажименти са ангажименти на Европейския съюз и ние стоим зад това ваше решение. Така страната ни вече може да изпълни ангажиментите си по подготвителните дейности, особено за морската част на газопровода и да издаде разрешителните за строежа му. И тогава вече ще чуем "Газпром" дали прекратява проекта. Ако го прекрати, това вече е по тяхна вина, не е по българска вина. В никакъв случай България не трябва да е виновна за спирането на "Южен поток"", категоричен е Борисов.

Той не пропусна да упрекне предишните управляващи, подчертавайки, че този път нищо от това няма да става зад гърба на Европейския съюз. Според него те от една страна, не са обяснили добре пред Брюксел пред какви проблеми е изправена страната ни, и от друга, заради некадърност цяла година не са правили нищо за "Южен поток".

Аз мисля, че от Анкара, когато беше посочена България с пръст, тя беше посочена именно за това - защото месеци, години наред не изпълняваме ангажимента, който имаме по междуправителственото споразумение, уточни премиерът.

Плахи възстановявания на отношенията

Министрите на енергетиката на България и Русия Теменужка Петкова и Александър Новак ще обсъдят в телефонен разговор проекта "Южен поток". От българското Министерство на енергетиката и от компанията "Южен поток - България" отрекоха тиражираната в руски медии информация, че има насрочено за днес пътуване на българска делегация в Москва.

Страната ни все още не е получила от руските си партньори официално уведомление за прекратяване на проекта.

Разговорът между Теменужка Петкова и Александър Новак е в подкрепа на усилията за окончателно решаване на въпроса с "Южен поток", обясниха от Министерството на енергетиката.