Скоро ще бъде намерен компромис и за пенсионната реформа, уточни премиерът

Премиерът Бойко Борисов очаква от Европейския съвет в Брюксел да получи ясни отговори какви действия трябва да предприеме България по проекта "Южен поток", информира БНР.

"Южен поток" и ЕС

Проблемът вече не е само български, подчерта Борисов и формулира въпроса, на който ще очаква ясен отговор и аргументите към него:

"Какво да правим по "Южен поток"? Имаме двустранно споразумение, ратифицирано от парламента. Имаме ангажименти по него. Спрели сме ги като прогнозируем европейски партньор, но от тук нататък и европейските ни партньори трябва да разберат, че ние не може да отиваме за всяко нещо на арбитраж и да губим пари."

Борисов потвърди и намерението си да постави за обсъждане идеята за газоразпределителен възел у нас.

Пенсионната реформа

Премиерът очаква, че скоро ще бъде намерен компромис за пенсионната реформа и смята, че забавянето й няма да доведе до проблеми с Брюксел, защото ще е минимално. 

Борисов коментира предложението за вноските за пенсии:

"Считам, че всеки българин може сам да реши този проблем. Още повече - това ще доведе до конкурентност в самите фондове. Те ще имат една година време със своите реклами, със своите офиси да седнат и с всеки един, който се осигурява там, да кажат "При нас доходността е по-голяма, парите ви се управляват по-добре". 

И допълни: Ще създадем конкурентност във фондовете и по този начин ще има по-голяма доходност. Аз от случая с КТБ си извадих извод за себе си - когато нещо става автоматично, когато става безконтролно, в един момент дори една стабилна институция, като БНБ, видяхте, че се оказа, че не е контролирала така, както трябва."

"Единственото от всичките лъжи, които чух, за национализация, за подобни глупости, което е абсолютно невярно, и не знам срещу какво ще се протестира - че даваме демокрация, че даваме на хората право на избори. Единственото, което виждам, че може да имат основание, е, че ако веднъж от частния пенсионен фонд отидеш в НОИ, след това не можеш да се връщаш. Затова съм възложил на финансовия министър да ми подготви и да ми предложи в най-кратък срок и това решение," заключи Борисов.