Американската армия има договор с България, според който американски войници се обучават в български бази

Военни бази на САЩ на територията на България. Това заяви премиерът Бойко Борисов по време на парламентарния контрол.

Американски бази в България няма

"Военни бази на САЩ на наша територия няма. Имаме споразумение за сътрудничество между Българската армия и армията на САЩ. Това дава възможност на нашите военни да подобрят подготовката си. Споразумението е сключено за период от 10 години. То действа до месец юли 2016 г. Ако то не се прекрати ще продължи да действа", бяха думите на Борисов.

Изказването му беше в отговор на въпрос на Волен Сидеров, който попита за позицията на правителството за прекратяването или продължаването на срока на действие на Договора за военните бази на САЩ в Република България.

Сидеров изрази съмнения, че има опасност тези бази да станат обект на терористични нападения.

Базите, където американски войници се обучават

Борисов от своя страна обясни, че по силата на това споразумение на територията на България се използват съвместно от въоръжените сили на България и САЩ следните съоръжения, собственост на българската държава: учебен полигон в Ново село, складови съоръжения в Айтос, военно-въздушна база в Граф-Игнатиево и военно-въздушна база в Безмер. На тези съоръжения се извършват обучения на военни формирования на Българската армия и военните сили на САЩ.

"Споразумението е сключено със първоначален срок на действие 10 години, който изтича на 12 юни 2016 и при наличие на воля за прекратяване на неговото действие писмено предизвестие от една от страните следва да бъде изпратено не по-късно от 12 юни 2015. Ако на 12 юни 2016 г. споразумението не бъде прекратено, то продължава да действа за неопределен срок и може да бъде прекратено по всяко време с едногодишно писмено предизвестие", каза още Борисов.

Той допълни, че до този момент българското правителство не е предприело действия за прекратяване на договора. Борисов каза още, че правителството следи внимателно международните процеси, особено тези, които са в близост до нас.

Сидеров: Населението не желае американците

Като реплика на изказването на Борисов, Сидеров посочи, че населението не желае американската армия да се обучава в България.

"Смятам, че това намерение да не прекрати това споразумение за сътрудничество се разминава с мнението на населението. Имаме данни, че в момента там се подготвя настаняването на още бойна техника. Там няма контрол какво се внася в страната, а това е стъпка за въвличане на страната ни в конфликта между Русия и Украйна, посочи Сидеров, като допълни, че е важно "американците да разберат, че тяхното присъствие тук е нежелателно".