ДПС се раздели с Гюнай Хюсмен и Муса Палев заради неспазено "джентълменско споразумение"

Централно оперативно бюро на ДПС освободи от длъжността общинския председател на ДПС в Исперих Гюнай Хюсмен и Муса Палев, информира БНР

Причината е нарушаване на политическия ангажимент и джентълменско споразумение за неползване на преференциалния вот.

Депутатът Тунджер Кърждалиев поясни:

"На две изрични срещи преди изборите и двамата господа, които бяха изключени от парламентарната група, поеха ангажимент, както и всички други в листите на ДПС, целенасочена кампания за преференциално гласуване да не се организира в тяхна подкрепа. Понеже естественият вот и естественият мотив на избирателя не може да се препятства, дори и да има такъв вот, той да не бъде консумиран."

Кърджалиев съобщи, че и с двамата в продължение на седмица са водени разговори. Дадохме им срок от един месец да се откажат сами. След като Хюсмен и Палев са отказали да напуснат парламента въпреки обещанието си да го направят, ръководството е взело решение да ги изключи от групата.

Зам.-председателят на ДПС Рушен Риза посочи, че решението е било тежко както за самото ръководство на партията, така и за структурите. Активът на партията обаче е бил категоричен, че наказание за неспазени политически обещания трябва да има. Така ДПС остава с 36 депутати в 43-то Народно събрание.

Гюнай Хюсмен е изместил от парламента Нигяр Джафер, а Муса Палев - Ахмед Башев.

А Гюнай Хюсмен и Муса Палев стават нечленуващи в парламентарна група народни представители и нямат право да се присъединят към друга група според новия правилник на парламента.

Не мисля, че съм направил нещо против партията, коментира Муса Палев пред радио "Фокус" - Пирин.