Според Никола Николов Вапцаров ръководството на БНТ нарушава Изборния кодекс, споразумението за провеждане на изборите за народни представители и указанията на ЦИК

Действията на БНТ и на неговото ръководство са незаконни и граничещи с цинизъм по отношение правата и задълженията им, свързани с изборите, смята независимият кандидат за народен представител от Пиринския край, номер 26 в интегралната бюлетина. 

"Основната мантра на тези избори е прозрачност и равноправие на кандидатите. Това е и главната идея на кодекса "Манолова", но явно тази идея не е успяла да достигне до ръководителите на БНТ, които взимат решения, противоречащи на задълженията им по закон, в ущърб на малките партии и особено по отношение на независимите кандидати", казва още Никола Николов Вапцаров.

Виж още: "Време е народният представител да бъде именно това - народен представител"

Повод за скандала стана отказът на БНТ да изпълни задълженията си по закон и да допусне Никола Вапцаров до безплатните дебати, организирани в София по различни национални въпроси.

Бойко Василев, който отговаря за дебатите (като временно заместващ шефа на дирекция  "Информация" Даниел Чипев), се аргументирал, че регионално издигнат кандидат не може да взима отношение по национални въпроси - и че не искали да ядосат партиите, като им преразпределят времето.

От БНТ обяснили още, че въпреки задълженията им по закон и ясните указания от ЦИК, те имали "редакторска свобода" да решат кой, къде и колко да участва.

"Аргументът им за регионално представителство на практика казва, че хората от Югозапада са втора категория българи. В Конституцията ни е ясно записано, че един депутат представлява целокупния български народ в рамките на мандата си, не отделни части от него. Иначе щеше да не се казва народен представител, а бургаски пратеник, варненски пратеник, благоевградски пратеник. Ние не сме федеративна държава и не бива да се дели народът ни", смята Никола Вапцаров и допълва:

"Ако бях издигнат от София, съм сигурен, че щяха да ме пуснат на тези дебати, което е недопустимо и отвратително от тяхна страна. Писмата, които си разменихме с Бойко Василев, приличат повече на заяждане в някой интернет форум вместо професионален отговор от човек, който претендира да бъде уважаван журналист, заемащ висок пост в национална телевизия."

Вапцаров смята за напълно противоречащи на закона аргументите на опонента си, че в националния ефир могат да участват инициативни комитети, издигнали кандидати в поне половината страна.

"Това е смехотворно, защото такива инициативни комитети няма по закон. 1 избирателен район, 1 инициативен комитет, 1 кандидат - законът е ясен в това отношение. А БНТ сами са си записали в спразумението за произвеждане на изборите, че участват и кандидати, издигнати от инициативни комитети", казва ощетеният кандидат за 43-тото Народно събрание.

Виж още: Интервю с Никола Вапцаров - племенник

"Решението не зависи от мен, а от правилата, които институциите (Кодекс, ЦИК, БНТ) са приели. Уважавам Вашата кандидатура и Вас лично, но не мога със своеволно свое решение да наруша тези правила", написал Василев до кандидат-депутата.

Ето какво още се казва в писмото отговор от БНТ с дата 11 септември, предоставено от Вапцаров:

"Както вече многократно сте уведомен, правилата са следните:

- В диспутите в БНТ 1 в София участват ЕДНОКРАТНО партии и коалиции, регистрирали листи в повечето избирателни райони. Техният разговор е на национално ниво: в него участват равнопоставени участници. Те са уведомени предварително за тези участия, за които е теглен жребий на ЦИК (в който независимите депутати не фигурират). Те знаят в кой ден и в какъв формат е тяхното участие и го очакват, според договореностите.

- Вие сте независим кандидат в Първи Благоевградски район. Като такъв Вашето участие на изборите е в регионален формат, за което сте получили възможност да участвате в програмата на БНТ в Благоевград, където ще можете да срещнете кандидатите от Югозапада. Във Вашето положение са всички останали независими народни представители.

- Правилата не могат да бъдат нарушени само за Вашия случай. Това би било нечестно спрямо партиите и коалициите, както и спрямо останалите народни представители. И понеже не фигурирате в жребия за ТЕЗИ ДИСПУТИ, Ваше евентуално поставяне в диспут поражда ред въпроси, на които БНТ не може да отговори: "Защо в този диспут, а не в онзи? Защо в този формат, а не в онзи? И защо това става в хода на кампанията, вън от жребия?"

- Да, споделям Вашата теза, че "всички сме от един народ". Но не приемам да спорим на основата на емоции, а на аргументи. Вие не сте изключение, правилата важат за всички и не могат да бъдат нарушени само в един отделен случай.

Колкото до Вашето позоваване на нашето споразумение, то изследва хипотетичната възможност даден инициативен комитет да издигне кандидати в половината или в повече избирателни райони. Не фигурира абстрактно "право", на което се позовавате. БНТ има правото - но и задължението - да проведе кампанията според изискванията на Изборния кодекс. В съответствие с това Вие ще участвате в диспут за Югозападния регион."

Но на дебатите в рамките на сутрешния блок на БНТ1 в Благоевград, където Вапцаров е под номер 26 в интегралната бюлетина, от телевизията отново отказали да го допуснат - поради това, че не е имал над 1% от вота на предишните избори.

Той е сезирал и СЕМ, а в отговор на жалбата му до ЦИК, с прикачената му кореспонденция с Бойко Василев, било постановено протоколно решение, в което се препотвърждава правото му да участва в предизборните диспути по БНТ.

В БНР са го включили във всички национални дебати, въпреки че участва и в локалните.

Платена публикация