Поставяме обаче ултиматум пред Гърция, че при нови блокирания на границата от тяхна страна, България ще реагира със същите по сила действия

Блокада на границата няма да има. Това каза министърът на транспорта Ивайло Московски  след срещата с представители на протестиращите превозвачи, предаде Агенция „Фокус".

Днес Бойко Борисов и Ивайло Московски се срещнаха с представители на протестиращите превозвачи, в опит да ги разубедят да затворят българо-гръцката граница по Великденските празници в отговор на блокадата на гръцките фермери преди няколко месеца.

След разговорите Московски изрази благодарността на министър-председателя към всички асоциации на превозвачите за решението им, предаде "Фокус". 

Блокада на границата няма да има, но за последен път се прави този компромис от страна на превозвачите, каза той.

"Ще има ултимативна декларация, която ще съдържа призив към Гърция - ако от сега нататък се допусне блокиране на границата, абсолютно целият бизнес и всички български браншове съответно ще блокират и те границата, така че по максимален начин да бъде реципрочно отговорено на тези гръцки действия", предупреди обаче Московски. 

"Призоваваме и други браншове, който иска да я подпише, но смятаме,че при едно следващо незаконно блокиране на българо-гръцката граница ще има вече сериозен отпор относно всички отношения с Гърция, не само между превозвачи и туристи, а въобще с всичко", призова на свой ред Любомир Столарски от асоциацията на превозвачите.

Виж още: 100 млн. лв. загуби, ако българските превозвачи сложат блокада на гръцката граница

От туристическия бранш бяха категорични, че ако гръцките фермери още веднъж блокират границата, и те "ще си покажат" зъбите.

Ако се стигне до контра-блокади, туристическият бранш ще преглътне евентуални загуби, декларира след срещата Байко Байков от Асоциацията на турорепаторите. 

Декларацията ще бъде връчена по държавен ред на посланика на Гърция у нас. Очаква се това да се случи следващата седмица.

Миналата седмица от Асоциацията на туроператорите съобщиха, че загубите за туристическия бизнес у нас от подоно блокиране на границата биха били 100 млн. лв. 

За Великденските празници и Гергьовден се очаква над 110 хил. българи да пътуват до Гърция, а около 80 хил. гърци да посетят България. Заради заплахата от блокади вече бяха анулирани резервации.

Източник: Агенция "Фокус"