Румънските гадателки са превърнали заниманието си в успешен модерен бизнес, основан на традиционни практики

Гадателките - виждали сме ги, отминаваме ги с досада и внимаваме да не влезем в очен контакт, защото непременно ще ни обяснят, че сме в беда.

Словашката фотографка Луция Секеркова пък решава да надникне в света на румънските гадателки, които местните най-често наричат "вещици".

Тези жени обикновено са от ромски произход и твърдят, че могат да разчетат съдбата по линиите на дланта, по звездите или по житни зърна.

Луция се сприятелява с една от гадателките, Мария, живее в къщата й и документира заниманията им. Занаятът им се предава от поколение на поколение от древни времена.

Самата Луция разказва пред румънското издание на сп. "Вайс" за проекта си.

Kralitsata na gadatelkite na zlatniya si tron

Мария Кампина, самопровъзгласилата се Кралица на гадателките

- Как така се озовахте в Румъния, документирайки живота на местните вещици?

- Окултното едновременно ме очарова и плаши още от дете. Реших да отида като студентка в Румъния по програмата "Еразмус". Страната ме привличаше, защото ми се струваше тайнствена и богата на фолклор. Търсих из интернет информация за селата, хората и техните традиции и така попаднах на филмче в "Ютюб" за една от тези гадателки.

Веднага реших, че искам да ги опозная по-отблизо. Обърнах се към местната CouchSurfing общност и оттам попаднах на фотографа Козмин. Той се превърна в мой гид и преводач, което беше неоценима помощ, тъй като само малка част от вещиците говорят английски. Нямаше да се справя без неговата помощ.

Zlatoto e vazhno

Златните тронове принадлежат на вещица на име Султана, която казва, че ученето я поитска и че когато си нещастен, просто трябва да обърнеш камък наобратно

- Как стигна до вещиците?

- Намерих адресите и телефоните им по интернет или брошури - беше лесно. Истински трудното беше да ги убедя да ми позират, да ме оставят да ги снимам. Повечето от тях се пазариха, някои отказаха. Накрая повечето склониха на сделка. Цените варираха между 20 и 50 евро за сесия.

Казвах им, че правя снимките за един вестник в Словакия. Вероятно нямаше да склонят, ако им бяха казала истината - че работя по собствен проект. Работата за вестник беше гаранция, че ще си получат парите.

След дни на пазарене и увещаване, се запознах с Мария Кампина - самопровъзгласилата се кралица на гадателките - и сключих сделка с нея. Срещу това да снимам нея и колежките й трябваше да й обещая статия в словашки вестник и голяма нейна снимка на заглавната страница. Накрая снимката на Мария наистина се озова на страниците на един словашки вестник.

- Кое беше най-трудното в общуването ви?

- Най-трудно беше да ги накарам да са искрени. Докато ги интервюирах, имах чувството, че преувеличават. Беше ясно, че се опитват да ми направят добро впечатление. Гадателството си е бизнес като всеки друг. Не бях свикнала да общувам с хората по такъв начин, така че на моменти беше доста изморително.

Otvarite chast ot zanayata

Отварите и муските - задължителна част от атрибутите на модерния гадателски занаят

- Ти изпита ли уменията им да виждат в бъдещето?

- Да. Част от проекта ми беше да видя доколко различни ще са предсказанията им. И те наистина бяха много различни - едни негативни, други позитивни. Всички до едно кратки и мъгляви.

Едната например ми каза, че до една година ще имам съпруг и три деца - оттогава мина доста време и очевидно нищо от това не стана. Най-странното беше, когато една от тях дойде, хвана ме за косата, оскуба ме и ми каза, че някой мой близък скоро ще умре. Слава Богу, и това не стана.

Gadatelskiyat zanayat se predava po zhenska liniya

Младата Селена ходи на училище, същевременно учи вещерския занаят от леля си. Само от нея зависи дали ще злоупотребява с наивността на клиентите си

В ромските общности в Румъния е прието мъжът да изхранва семейството. Дали го прави по честен път е съвсем отделен въпрос.

Гадателството е древна традиция - единствената професия, която ромските жени могат да практикуват. Също така дарбата е единственият начин за тези жени да си извоюват респект и да постигнат успех.

Ромските момичета ходят на училище до 18 години, но през това време се обучават от майки, баби и лели. Всяко момиче само за себе си решава дали ще практикува занаята етично или не, понеже практикуването му често е свързано с възможност да злоупотребиш с наивността на хората.

V doma na gadatelkata

Източният разкош явно е гаранция за надеждността на предсказанието

- Какъв е твоят коментар за тази древна традиция, която се практикува необезпокоявано в днешното модерно общество?

- Отначало бях запленена, снимах най-богатите и най-уважавани вещици в света. Тези жени са съумяли да постигнат нещо невероятно. Те са изградили модерен бизнес върху древни ритуали, свързани с етническия им произход. Клиентите им пък са си все същите от няколко века насам. Променил се е само начинът, по който хората стигат до тях.

Източник: Вайс