Според бизнес съвета към Столична община това ще реши проблема с тежкия трафик в столицата

Бизнесът иска винетки за автомобилите, който се движат в столицата, но нямат софийска регистрация.

Идеята е била предложена на столичния кмет Йорданка Фандъкова на заседанието на бизнес съвета към Столична община. 

На него участие взеха ръководството на Конфедерацията на работодателите и индустриалците в България, председателят на Българската стопанска камара Сашо Дончев, шефовете на "Главболгарстрой" Симеон Пешов, на "Софарма" Огнян Донев и на камарата на строителите Светослав Глосов. 

"Идеята ни е за въвеждане на винетки за колите, които не са със софийска регистрация. Съотношението е едно към пет в полза на тези от други градове. Това ще реши проблема с трафика", каза мениджърът в "Майкрософт" за Централна и Източна Европа Георги Ранделов. 

Кметът на столицата смята предложението за интересно, но призна, че трябва да се обмисли. Фандъкова възложи на заместник-кмета по финансите Дончо Барбалов да разработи цялостна данъчна политика. Това на практика означава, че за момента няма да има увеличение на налозите. 

Виж още: От 2016 г. годишната винетка струва 97 лв.

"Когато сме готови, ще ви представим идеите и ще обсъдим и това предложение", заяви Фандъкова.

Идеята колите с различна от софийската регистрация да плащат такси при влизане в столицата не е нова и е лансирана вече не веднъж през годините, но така и не е приемана. 

Друго предложение, периодично излизащо като вариант за решаване на проблема със задръстванията, беше дори забраната на автомобили от други градове да влизат в София, а да бъдат принуждаване да паркират на буферни паркинги край града, но и това остана нереализирано. 

Източник: в. "Бакнеръ"