Филмовата седмица в Дома на киното показва оперни спектакли от цял свят с участието на някои от най-известните ни певци и певици

Началото е в петък, 13 юли, с прожекция на "Бохеми" от Джакомо Пучини с участието на трима колоси на оперното изкуство през ХХ век: Николай Гяуров (Колин), Мирела Френи (Мими) и Лучано Павароти (Рудолф).

Постановката от 1988 г. е на операта в Сан Франциско от 1988 г., а за изпълнението на българския бас британското сп. "Грамофон" пише, че "на 59 години Гяуров остава ненадминат връх в тази роля".

В събота, 14 юли, е задочната среща с Веселина Кацарова в "Хубавата Елена" от Жак Офенбах. За тази постановка на Цюрихската опера от 1997 г. музикалното списание на Би Би Си пише: "Режисьорът Лонер превръща операта на Офенбах в абсурдна фантазия, в която грее звездата на Кацарова в ролята на Елена."

В неделя, 15 юли, меломаните имат удоволствието да се насладят на изпълнението на Александрина Пендачанска в премиерното за България заглавие "Двамата Фоскари" от Джузепе Верди.

"С гласа си Пендачанска може да изстреля тапата на бутилка вино на стотина крачки, но в същото време на сцената пресъздава женствено оскърбената Лукреция", коментира "Би Би Си мюзик магазин" за изпълнението на българското сопрано.

В постановката от 2000 г. на "Театро ди Сан Карло" в Неапол певицата си партнира с легендарния италиански баритон Лео Нучи.

Понеделникът, 16 юли, е за всички, които обичат "Кармен" от Жорж Бизе с уникалната постановка на фестивала в Санкт Маргаретен, Австрия, заснета през 2005 г.

В главната роля е Надя Кръстева, която е призната за най-добрата Кармен на нашето време и е играла тази роля в редица други постановки на операта - например в Хамбург, през 2006 г.

Най-мащабната продукция на тази оперна творба в началото на XXI век, в "Кармен" от Санкт Маргаретен на сцената има 400 участници плюс истински коне и пиротехнически ефекти.

Другото заглавие, което е премиерно за страната ни, е в програмата за вторник, 17 юли. Това е "Луиза Милер" от Джузепе Верди с българското сопрано Дарина Такова, един от малкото записи на тази опера, постановка на Театро Ла Фениче, Венеция, от 2006 г.

В сряда, 18 юли, идва ред на определяния за най-добър бас в началото на XXI в. Орлин Анастасов. Той пее титулната партия в "Борис Годунов" от Модест Мусоргски, поставена от легендарния руски режисьор Андрей Кончаловски в Театро Реджо ди Торино през 2010 г.

"Анастасов прави богат на звук, жесток и несравним Годунов!", пише за изпълнението му BBC Music Magazine, което не скъпи суперлативи и за Красимира Стоянова в "Евгений Онегин" на П.И.Чайковски, чиято Татяна е определена от изданието като "вълнуваща, едновременно силна и уязвима".

Именно с нея е финалът на фестивала в четвъртък, 19 юли. В постановката от миналата година Холандската опера в Амстердам е поверила ролята на Онегин на най-изявения датски баритон Бо Сковхус.

Второто издание на филмовия фестивал "Седмица на българските гласове по световните сцени" се осъществява в подкрепа на софийската кандидатура за европейска столица на културата през 2019 г.

Всички прожекции са със свободен вход и начален час 18,30