Множество задържани за вандалски прояви по време на продължаващите вече няколко дни протести срещу полицейското насилие

Продължават протестите в Париж срещу полицейското насилие. Причина за обществените вълнения е аматьорско видео, на което се вижда как четирима френски полицаи изнасилват чернокож младеж с палка.

Полицаите задържат мъжа, идентифициран като Тео, на улицата миналия четвъртък и още в момента на ареста го насилват с палка. В резултат 22-годишният младеж получил сериозни наранявания и е бил приет по спешност в болница и опериран.

Случаен минувач записал случващото се и го е пуснал в интернет, където то предизвикало вълна от недоволство и масови протести.

От понеделник вечер насам във френската столица има безредици - мъже палят улиците, хвърлят запалени бутилки във витрините на магазините и трошат коли. Арестувани са поне 26 души.

В Париж на много места се появиха надписи: "Да изнасилим полицията".

Единият от участвалите полицаи е обвинен в изнасилване, а други трима са задържани за съучастие. 

Вчера френският президент Франсоа Оланд посети Тео и семейството му в болница в Олне су Боа, северно от столицата, където 22-годишният чернокож младеж е настанен на лечение. Жертвата на насилието призова протестиращите да не повеждат война и да имат доверие в правосъдието.

Това не е първият случай, в който френската полиция си позволява излишно насилие срещу чернокож младеж. Миналото лято Адама Торе почина след побой в ареста.

Източник: АФП