2014-а е обявена за нулева за музикалния фестивал заради липсата на атрактивни имена

Тазгодишното издание на Spirit of Burgas беше залегнало в културния календар на морския град за август, но пред Topnovini.bg директорът на общинското предприятие "Летен театър, фестивали и концерти" Димитър Маджаров потвърждава слуховете, че фестивалът няма да се състои.

Като причини се сочат намалените субсидии и неуспехът в уговарянето на атрактивни изпълнители. Преговорите с потенциални участници продължили дълго, но в крайна сметка били неуспешни.

Отсега обаче почвала бурна подготовка за догодина

Сред миналогодишните хедлайнъри бяха английската рокгрупа Editors и легендарните "Ву Тан клан", а британското хип-хоп дуо Rizzle Kicks така и не пристигна за очаквания си гиг.

Виж още: Най-добрите градове за живеене у нас са два

"Започваме да работим за 2015 г. още отсега. Намалените субсидии миналата година направиха фестивала в един формат, който беше двудневен. Тази година бюджетът, който гласуваха, беше същият. Съответно не можем да търсим формат, по-широк от предни години.

Идеята е фестивалът да възвърне ръста си

Поради тази причина още отсега започваме да работим за 2015-а, за да можем да върнем стария формат и да предложим добри и хубави хедлайнери. Не е въпросът само да го има фестивалът с кой да е - въпросът е да са групи, които наистина да си заслужават, и да се върне блясъкът на феста от предходните години", обяснява Маджаров.

Общината отново ще участва с място, съдействие по отношение на полиция и инфраструктура. Съорганизаторът, който ще поеме менажирането на фестивала, ще има ангажимента да направи добър подбор за 2015-а.

Съмненията, че краят на Spirit of Burgas наближава,

се породиха още през миналата година, припомня Burgas.topnovini.bg. Регистрираната посещаемост беше най-слаба, което се обяснява и неособено атрактивните изпълнители, поканени за участие - логично следствие от факта, че Община Бургас "спряла кранчето" на финансиране и в прав текст заявила на организаторите вече сами да си търсят спонсори.

Виж още: Къде се живее най-добре у нас

Всяко лято от 2008 г. насам, когато бе първото издание на Spirit of Burgas, местното кметство наливало по няколко стотици хиляди лева във фестивала, но възвращаемостта в хазната се оказала слаба. Чуваха се и критики, че мястото му на провеждане не трябва да бъде плажът, а живеещите в близост до фестивалното градче се оплакваха от шума.

Първото издание на бургаския MTV фестивал

се състоя от 15 до 17 август 2008 г. и събра 30 хил. меломани, вкл. туристи от Англия, Полша, Румъния и Турция. На сцената излязоха "Систърс ъф мърси", "Кошийн", Cradle of Filth, Бонобо, родни групи като "Тумбаито" с Калин Вельов, "Гравити ко." и "Уикеда". Моменти и звезди от следващите издания можете да си припомните в YouTube канала на фестивала.