Премиерът заяви и увереността си, че догодина руските туристи ще се върнат по родното Черноморие

Няма орязване на еврофондовете за България в бюджета на ЕС за 2016 г., обяви зам.- председателят на Европейската комисия Кристалина Георгиева. За страната ни в евробюджета са предвидени толкова средства, колкото сме заявили, че са ни необходими.

Тя и премиерът Бойко Борисов взеха участие в дискусията на тема "Да на българската икономика. Европейска България - стабилност и растеж".

Еврофондовете за България

"Има около 70 млрд. евро за икономическо възстановяване за инвестиции и растеж. В него има финансирането, нужно за плана "Юнкер", 2 млрд. евро задължения за плащания, 500 млн. плащания за 2016 г. и в него има за България приблизително 2 млрд. евро - толкова, колкото България ни казва, че има нужда за следващата година. В него има за Владислав Горанов 283 млн. авансови плащания, които да дойда първата половина на 2016 г.", заяви Кристалина Георгиева.

Премиерът Бойко Борисов се похвали, че Националната електрическа компания месечно вече излиза на печалба. Той прогнозира по-нисък бюджетен дефицит от заложения в държавния бюджет за 2016 г. Според него може да се постигне дефицит от 1%.

"Нашият бюджет, в колкото и тежко време да го приехме, отговаря на сферата на образованието, на сферата на сигурността, на НАТО, на сферата на социалните плащания. Ако сме живи и здрави, догодина мисля, че ще вървим към 1,5% бюджетен дефицит. Това е изключително важно за стабилността и за кредитните рейтинги, които страната получава. Що се отнася до контрабандата, всички виждате, че се постигна много. Убеден съм, че ще съберем повече пари следващата година", каза още Борисов. По негови думи НЕК вече излиза месечно на печалба.

Премиерът заяви и увереността си, че догодина руските туристи ще се върнат по родното Черноморие.

За околната среда

Той не пропусна да се изкаже и по актуалната тема за опазването на околната среда

Комините няма значение дали са в България, в Китай или в Германия - озоновата дупка е една. Виждате какви катаклизми по света се случват, а когато се случи в София, веднага излизат и казват "отводнителните съоръжения не били добри". Сутринта гледах Англия - там и стадионите са им наводнени. Когато паднат 50 - 60 литра дъжд, няма система, която да може да ги поеме. Това се случва все по-често и все по-масово, трябва защитните ни механизми да са много по-силни", коментира още Борисов.

"Много е важно да не надскачаме егото си, да не си поставяме ултиматуми и да не се плашим всеки ден, защото в нашите региони много бързо се развиват процесите и стават неуправляеми. Търпеливо, равномерно, без много да подскачаме, сме си свършили работата. Повече търпение, повече толерантност", призова премиерът.

Източник: "Дарик"