Лидерът на "България без цензура" се отказа да е народен представител от Варна или родния си Пловдив, а в същото време съдът го оправда по делото за обида, заведено от лидера на ГЕРБ

Колегите от Консервативната партия упражниха позитивен натиск към мен да развия своята кариера на високо равнище и да бъда един от водещите членове на Европейския парламент в Комисията по енергетика, както и в делегацията на ЕС, която преговаря с Русия и Иран, обясни решението си Николай Бареков.

Евродепутатът посочи, че и без него ББЦ ще има изключително силна група в българския парламент. "Желая успех на партиите, които ще участват в преговорите за съставяне на правителство. Дано всяка от тези партии да отстои интересите на избирателите си", каза лидерът на ББЦ.

Виж оше: Бареков: Трябва ни широка дясна коалиция

Той съобщи, че ще открие свои приемни в Пловдив и Варна, където оглавяваше листите на своята коалиция. "За пловдивчани е също толкова важно да имат свой представител в Европарламента, колкото и в националния, а освен това градът ще има свой достоен представител в Народното събрание, независимо дали това ще е Анна Баракова или адвокат Дяко Дяков", обясни Бареков.

По-рано през седмицата "новият политик" каза в тв интервю, че ако остане в българския парламент, най-вероятно ще изпълнява ролята на председател.

Виж още: 10 култови изказвания на Николай Бареков

В блога си Barekov.com той коментира и решението на съда, който го оправда по делото за обида, заведено от Бойко Борисов.

"Изобщо не се радвам, че не съм посочен за виновен. Смятам, че е много лошо водещите политици в България да решават отношенията си в съда. Ако зависи само от мен, бих намерил начин всички тези съдебни дела да бъдат прекратени, но за жалост това не зависи само от едната страна, в случая от мен", коментира бившият тв водещ.  

Според мотивите на съда, цитирани от "Блиц", се приема, че за да бъде довършено престъплението "обида", тя трябва да бъде възприета лично, а по делото категорично се установило: Бойко Борисов не е гледал лично предаването на 19 октомври 2013 г., а е чул преразкази на интервюто с Бареков от свидетелите по делото, които сами сочат в показанията си, че са му преразказали почти всичко.

Възможно е Борисов да е възприел запис на предаването на 20 октомври, но тази дата не е изрично посочена в тъжбата, която определя предмета на делото, обясняват магистратите.

Безспорно думата "тъп" е обидна, но тъжителят не е чул лично подсъдимият да я изрича, защото не е бил в студиото, нито я е възприел лично, гледайки предаването на посочената в тъжбата дата (19 октомври), тъй като е бил самолет на път за България, се казва още в мотивите на оправдателната присъда.

Поради това, съдът прецени, че не е налице престъпление и оправда Бареков, а частният тъжител Борисов трябва да заплати 355 лв. разноски за експертизи по делото.

Делото бе заведено по частна тъжба от Бойко Борисов, в която се твърди, че на въпросната дата преди близо година в предаване по Нова телевизия Николай Бареков е отправил сериозна обида към него, като е заявил: "... ми той е тъп, той по принцип е тъп".

Бареков е казал още, че лидерът на ГЕРБ е собственик на Нова телевизия и на футболен клуб "Левски", което според засегнатия представлява явна демонстрация от страна на подсъдимия да го компрометира и да унизи честта му.

Тъжителят искаше съда да наложи на Бареков наказание обществено порицание и 10 000 лв. глоба, припомня "Блиц".

Виж още: Споделена отговорност, иначе няма правителство, предупреди Борисов