Президентът на една от тези страни - Хасан Рохани (Иран), вече настоя за обединен фронт срещу екстремизма

Пет държави държат ключа за намиране на политическо решение в Сирия, заяви при откриването на 70-ата сесия на Общото събрание на ООН в Ню Йорк генералният секретар на световната организация Бан Ки-мун.

По думите му ако Русия, САЩ, Саудитска Арабия, Турция и Иран не могат да постигнат компромис, ще бъде безсмислено да се очаква промяна в обстановката в Сирия:

"Четири години на дипломатическа парализа в Съвета за сигурност

и други държави позволиха на кризата да излезе извън контрол. Отговорността за прекратяване на конфликта е най-вече на воюващите в Сирия страни. В същото време оръжията и парите, които влизат в Сирия, допринасят за разгаряне на конфликта. Време е други страни, основно тези в Съвета за сигурност на ООН, както и ключови регионални сили да поемат отговорност", категоричен беше Бан Ки-мун.

Той призова ситуацията в Сирия да бъде отнесена в Международния наказателен съд. Според него не трябва да има безнаказаност за тежките престъпления, които се извършват в хода на конфликта. Невинните сирийци са тези, които плащат цената за варелните бомби и тероризма, предупреди генералният секретар.

За обединен фронт в борбата с екстремизма в Близкия изток

призова в изказването си пред форума иранският президент Хасан Рохани. Бих искал да поканя целия свят и особено страните в моя регион да създадат общ всеобхватен план за действие за създаването на обединен фронт срещу екстремизма и насилието, заяви Рохани и увери, че ислямската република е готова да помогне за демократизацията на Сирия и Йемен.

Руският президент също настоя в изказването си за създаването на широка международна коалиция за борба с "Ислямска държава" в Сирия. В речта си пред Общото събрание на ООН Владимир Путин сравни подобен съюз с

антихитлеристката коалиция по време на Втората световна война

"Предлагаме да обединим усилията си за решаване на новите проблеми, пред които сме изправени, и наистина да създадем широка международна антитерористична коалиция. Разбира се, ключови участници в нея трябва да бъдат мюсюлманските държави. Подобна коалиция трябва да се основава на принципите в Устава на ООН", смята държавният глава на Руската федерация.

Същевременно той определи като сериозна грешка отказа на Запада да си сътрудничи с правителството на президента Башар Асад в борбата с "Ислямска държава".

"Смятаме за огромна грешка отказа от сътрудничество със сирийските власти,

с правителствената армия, с тези, които доблестно се борят с терора. Трябва най-накрая да признаем, че освен въоръжените сили на президента Башар Асад и кюрдската милиция, никой друг реално не се бори с "Ислямска държава" и другите терористични организации в Сирия", заяви Путин.

Виж още: САЩ и Русия с тежки различия по въпроса за Сирия

Американският му колега Барак Обама от своя страна бе категоричен: "Виждаме, че някои големи сили се налагат по начин, който противоречи на международното право. Ставаме свидетели на

подкопаване на демократичните принципи и човешките права,

които са в основата на мисията на ООН. Твърди се, че подобно ограничение е необходимо за справяне с липсата на ред, че това е единственият начин за борба с тероризма или за предотвратяване на чуждестранна намеса в някои държави. По тази логика би трябвало да подкрепяме тирани като Башар Асад, който използва варелни бомби, за да убива невинни деца."

Източник: BNR.bg