На 19 декември от 19 ч. във "Виваком Art Hall" се открива белгийска изложба на комикси.

Тя носи забавното име "Балони, джаз, блус" и представя различни автори от Валония и Брюксел. Те са успели да покажат джаза, неговия дух и течения чрез изразните средства на една от най-разпространените популярни форми в  изобразителното изкуство - комикса.

На официалното откриване концерт ще изнесе певицата Детелина Георгиева с акапелни изпълнения на джаз класики и акомпанимент на цигулка.

С пътуващата изложба белгийският център за комикси (CBBD.be) и "Валония-Брюксел интернасионал" (WBI.be) отдават почит едновременно на джаза и комикса.

Жанрът bande dessinée има дългогодишна история в Белгия, където го наричат "деветото изкуство". 

Сред художниците, представени в изложбата, са Морис (създател на Лъки Люк), Пейо ("Смърфовете"), Андре Франкин ("Гастон Лагаф"), както и съвременни творци като Косу и Луи Жос.

Героят Лъки Люк, създаден от белгийския художник на комикси Морис де Бевере, познат с псевдонима Морис

Историите им са вдъхновени от емоцията на джаза.

Авторите на комиксите са използвали богата гама от изразни средства като моливи, мастило, гваш и водни бои - подобно на своите обекти, които пресъздават цветовете на живота с прости музикални звуци в ритъма на джаз и блус.

Това са биографични разкази за тромпетисти, саксофонисти, певици и други музиканти в атмосферата на Ню Орлиънс, Ню Йорк или подземията на Сен-Жермен-де-Пре. 

Описвайки живота на големи солови изпълнители или за най-известния жител на белгийския град Динан - самият изобретател на саксофона Адолф Сакс, - комиксите разказват в образи истории, които се градят на музика и звуци.

Изложбата, която е създадена през 2004 г. и е показана за първи път на известния международен джаз фестивал в Монтрьо, може се види в Телефонната палата до 6 януари 2013 г.