Подобно фрагментирано бъдеще на ЕС би навредило на икономическите интереси на България

България е против Европа на различни скорости. Правителството реши, че страната ни ще заеме тази позиция, а държавният глава Румен Радев ще я защити на заседанието на Европейския съвет в Брюксел.

Вчера бе разпространена позицията на държавните лидери "големите четири" на ЕС - Германия, Франция, Испания и Италия, спореди които Обединена Европа има шанс, само ако се разделят в отделни "коловози" икономиките и се създаде Европа на различни скорости. 

"Предполага се, че Европа на две скорости ще се отрази негативно на развитието на България, защото на първо място това предполага създаването на едно европейско ядро, около което да гравитират останалите страни. Но те на практика няма да бъдат пълноправни членове на ЕС. Затова за България е особено важно да изчисли всички възможности, да потърси съответните съюзници, за да съумее да извлече максимална полза или да участва в тази дискусия, тъй като сме пълноправни членове на съюза и не би следвало да пропиляваме шансовете си да останем такива", коментира темата вчера пред "Блумбърг" (България) политологът Момчил Дойчев.

На този фон не е и изненадваща позицията на българското правителство. 

Ние многократно сме заявявали, че сме за запазване на единството и целостта на Съюза, каза вицепремиерът по подготовката на българското председателство на ЕС Деница Златева.

"В момента и в Европа има различни кръга на развитие и влияние - еврозона, Шенгенско пространство", допълни тя.

Ние нямаме ползи от допълнителното фрагментиране на Европа на ядро и периферия, подчерта Златева.

Много е важно каква ще е националната ни позиция като държава-членка и какви коалиции ще търсим заедно с други държави-членки, за да се постигне по-голяма интеграция, допълни вицепремиерът.

По темата миграция България ще застъпи охраната на външната граница като приоритет на ЕС и това държавите-членки на предна линия да бъдат подкрепени и всички други страни от ЕС да бъдат солидарни с тях.

В отговор Златева заяви, че за България на този етап е от изключителна важност да получи пасивен достъп до визовата информационна системата, което ще ни гарантира по-добро охраняване на външните граници, защото ще можем в реално време да сверяваме данни за преминаващите. Този въпрос се обсъжда и в рамките на различните органи на ЕС, допълни вицепремиерът.

Източник: Би Ти Ви