Страната ни попада в най-лошата група по дефицит в ЕС

България е свършила парите си за 2015 г. още на 24 октомври и оттогава живее на кредит. Страната ни е сред държавите в ЕС с най-тежък бюджетен дефицит, като дори е по-зле от сочената за назидание Гърция. Това показват изчисленията на икономическия институт "Молинари", който е класирал 28-те членки на ЕС по бюджетна стабилност, пише в. "Сега".

В най-лошата група компания на България правят Кипър, Португалия, Хърватия и Испания, които също като нас още през октомври са успели да похарчат приходите, планирани за цялата година.

Парадоксалното е, че дори огромният проблем за европейската икономика - Гърция, е в малко по-добра кондиция. Предвижда се те да приключат с предвидените им пари по бюджет на 21 ноември. 

В "ноемврийската" група са още 9 държави, сред които са Франция, Полша, Унгария, Италия. От снощи и Франция е част от същата компания, тъй като е похарчила своите 390 млрд. евро приходи за годината и ще утежни още повече дълга си от 2100 млрд. евро, отбелязва в. "Фигаро".

Добрият пример

В положителната страна на класацията са Естония, Литва, Германия и Дания, които ще приключат 2015 г. с излишъци и теоретично ще могат да изразходват бюджетните си приходи за тази година през януари догодина.

На Дания например тазгодишните постъпления биха ѝ стигнали до 12 януари 2016 г., на Германия - до 9 януари, на Естония - до 5 януари. Веднага след тях попада и Люксембург, където предвидените по бюджет пари ще свършат по Коледа.

Дефицити и заеми

България върви в тенденция да приключва годината "на червено" от 2009 г. насам. В случая основният проблем е, че при такива дефицити се налага държавата да поема нови заеми. Само допреди години държавният дълг бе под 18% от БВП, а сега доближава 30%.

Междувременно министърът на финансите Владислав Горанов предложи актуализация на плана за държавните финанси за 2015 г. Сега Народното събрание трябва да разреши на правителството да харчи с ускорени темпове. Това означава, че превишението на разходите над приходите ще е още по-голямо от планираното. МФ представи разчети за 3,3% дефицит спрямо БВП при планирани под 2%.

Ето и как изглежда и календарът за приключване на парите в ЕС:

12 октомври - Кипър
19 октомври - Португалия
24 октомври - България
26 октомври - Хърватия
30 октомври - Испания

4 ноември - Словения
9 ноември - Франция
11 ноември - Великобритания
12 ноември - Финландия
21 ноември - Гърция
21 ноември - Италия 
23 ноември - Ирландия
25 ноември - Словакия
27 ноември - Полша

1 декември - Белгия
1 декември - Румъния
2 декември - Австрия
4 декември - Латвия
7 декември - Чехия
14 декември - Малта
15 декември - Швеция
16 декември - Холандия 
26 декември - Люксембург

5 януари - Естония
8 януари - Литва 
9 януари - Германия
12 януари - Дания

Източник: в. "Сега", в. "Фигаро"