Очакванията са до 2020 г. консумацията на месо и месни продукти да се покачи до 40 кг на човек от домакинство за година

За 2015 г. в България са били консумирани средно по около 32 до 35 кг месо на човек от домакинство. Това показват данните анализ на Евростат за производството и потреблението на месо в ЕС през 2015 г., цитиран от "Стандарт".

Най-търсеното от домакинствата у нас е било бялото (птиче) месо, следвано от каймата и свинското. Драстично е намаляла консумацията на говеждо, което е и сред скъпите меса на пазара на България.

Очакванията, заложени в доклада, са, че през 2020 г. консумацията на месо в България ще надхвърли 40 кг на човек, а общото производство на месо в страната да се увеличи до 300-350 хил. тона.

През 2015 г. в България са били произведени над 102 хил. тона птиче (бяло) месо, около 90 хил. тона свинско и друго червено месо, както и около 5000 тона говеждо месо. За този период в страната ни е имало около 600 хил. глави едър рогат добитък (млечни крави, крави за месо и телета), около 600 хил. свине, 1,3 млн. овце и около 65 млн. броя птици.

Виж още: Защо е полезно да ядем месо

Реално България е със сравнително скромен дял в производството и пазара на червено и бяло месо в страните на ЕС. 

За 2015 г. в страните от ЕС като цяло е имало над 150 млн. броя свине, над 90 млн. броя едър рогат добитък, около 85 млн. овце и над 12 млн. кози, отчита Евростат.

Източник: "Стандарт"