Основателят на "Уикилийкс" страда от сериозни здравословни проблеми

След като прекара последните две години в посолството на Еквадор във Великобритания, основателят на "Уикилийкс" Джулиан Асанж обяви, че доброволно ще се предаде на полицията, съобщава "Скай Нюз".

На специална пресконференция той заяви, че скоро ще излезе от посолството. Създателят на "Уикилийкс" отхвърли като причина за решението си здравословни проблеми, въпреки че според журналист на "Скай Нюз" Асанж страда от проблеми със сърцето, белите дробове и зрението, а също така има и високо кръвно налягане.

43-годишният журналист се намира в посолството на Еквадор във Великобритания от 19 юни 2012 г. Оттогава насам той не е излизал, тъй като британските власти ще го арестуват веднага. Срещу него има повдигнати обвинения за сексуални престъпления в Швеция.

Създателят на "Уикулийкс" отхвърля всички обвинения, тъй като според него че са "политически мотивирани".

Виж още: Бенедикт Къмбърбач като Джулиан Асанж

Ако бъде арестуван, той ще бъде депортиран в Стокхолм, където да ще бъде съден. Съществува обаче и друг вариант - депортация в САЩ, където Асанж е изправен пред обвинения в шпионаж и публикуване на класифицирани документи на Държавния департамент. Възможната присъда за него е 35 г. лишаване от свобода.