Активистите за правата на жените са били задържани за кратко, след като са разпънали транспарант с надпис "Мъжете са на власт от 200 години. Да си вървят!"

По случай Международния ден на жените в Русия бяха арестувани няколко протестиращи за правата на нежния пол. Членове на феминистка група бяха арестувани днес пред Кремъл в Москва, след като разпънаха транспарант с текст: "Мъжете са на власт от 200 години. Да си вървят!", предаде АФП.

Според уебсайта ОВД-Инфо, който съобщава за арести на активисти, общо седем души са били задържани, като сред тях са били също така и две журналистки от опозиционния в. "Новая газета" и един фотограф. 

Впоследствие арестуваните са били освободени.

Според публикация на правозащитничката Мари Давтян на личния ѝ профил във "Фейсбук" задържаните са били общо осем.

Една от активистките, художничката Екатерина Ненашева, публикува във "Фейсбук" видео, което показва групата пред Кремъл с димки в ръце.

"Феминистките в Москва и Санкт Петербург ви поздравяват за 8 март", написа Ненашева.

Транспарантът прави препратка към императрица Екатерина Велика - последната жена, управлявала Русия, която умира през 1796 г.

Виж още: Най-влиятелните жени на всички времена

Във видеопослание по случай днешния ден за защита на правата на жените президентът Владимир Путин заяви, че руските мъже "ще направят всички възможно, за да се чувстват руските жени обичани, като по-често ги даряват с внимание и усмивки". 

Източник: АФП, Би Ти Ви