Социологическото изследване на агенцията показва, че в следващия парманент може да очакваме 5+1 формации

Силите на БСП и ГЕРБ продължават да са изравнени, а в следващия парламент се очаква да влязат 5+1 партии. Това показват данните от социологическо приучване на "Галъп интернешънъл".

Сред твърдо решилите да гласуват 30,2% казват, че ще подкрепят БСП, за ГЕРБ биха гласували - 28,3%, за Обединените патриоти - 11,9%, за ДПС - 8,2%, за партията на Веселин Марешки ВОЛЯ - 7,4% и за коалицията "Реформаторски блок - Глас народен" - 4,3%. 

Тези формации биха попаднали в следващото Народното събрание от днешна гледна точка, като при Реформаторите ще се наложи много усилена кампания, тъй като са с резултат около бариерата. 

ГЕРБ разполага с малко по-широка ниша, но в момента тя не е напълно мобилизирана. Оставащите две седмици кампания ще бъдат решаващи за това кой ще победи. 

Очакваната активност към днешна дата, според декларативните нагласи, е около 55% спрямо избирателните списъци. 

Сред останалите формации личат коалициите "АБВ и Движение 21" с 2,6%, "Да, България" с 2,3%, Нова република с 1,6%. За други партии биха гласували 3,2%. Сред тях е ДОСТ с под процент. Подкрепата за такъв тип формации в България обаче е трудно уловима със социологически методи. 

Общо 2,8% от твърдо решилите да гласуват биха гласували с "Не подкрепям никого". Тези гласове не са калкулирани в изборния резултат. 

Данните са регистрирани по метода лице в лице сред 1003 души от 27 февруари до 5 март. Изследването е независимо от външно финансиране. Данните показват моментното състояние и декларативните нагласи. Затова и няма как да са прогноза за изборния резултат. Максималната грешка при 50%-овите дялове е ±3%.