25% декларират доверие в правителството за сметка на 59% недоверие

Ако изборите бяха днес, за ГЕРБ биха гласували 24,1% от анкетираните, а за БСП - 11,9%. 

ДПС е с близо 7% заявени нагласи за вот, партиите на Реформаторския блок - с около 5%, Патриотичният фронт са с близо 4%, "Атака" - с над 3%, АБВ с над 2% и други. Повече от 40% завяват, че няма да гласуват, ако изборите се провеждат сега.

Това показва февруарското издание на независимия от външно финансиране Политически и икономически индекс на "Галъп интернешънъл" - ежемесечно национално изследване на общественото мнение, проведеното сред 1005 души чрез пряко интервю между 29 януари и 4 февруари. Редовното изследване на "Галъп интернешънъл болкан" е проведено от 29 януари до 4 февруари 2015 г., представително е за пълнолетното население на страната и обхваща 1005 пълнолетни българи чрез пряко интервю. 

Електорални тенденции

ГЕРБ запазва обичайната си преднина пред БСП в съотношение около и над 2 към 1. ДПС е с близо 7% заявени нагласи за вот, партиите на Реформаторския блок - с около 5%, Патриотичния фронт са с близо 4%, "Атака" - с над 3%, АБВ с над 2% и други. Повече от 40% завяват, че няма да гласуват. Напомняме, че данните показват процент сред всички имащи право на глас, а не само сред гласуващите. 

4-процентовата бариера се образува на база гласували, така че на този етап е несъстоятелно да се определя потенциална бройка партии в парламента. Съвсем ориентировъчно - от днешна гледна точка пет от парламентарните сили със сигурност биха влезли отново в парламента при избори сега, а две от тях имат реалистични изгледи също да го сторят, но следва да се изчакат и данните от идните месеци.

Различните електорати имат различни способности да се мобилизират, част от електоратите пък по традиция "се крият" и т.н. Данните от следващите месеци ще покажат има ли укрепване при "Атака", какво ще е бъдещето на АБВ и как ще се разпределят гласовете в коалициите, ако в тях се задълбочат политическите различия.

Например, засега в Реформаторския блок няма съществено разколебаване на подкрепата, но с утвърждаване на новия проект на Радан Кънев вероятно ще настъпи отцепване на част от електората. Засега, при задаване на открит въпрос за кого биха гласували, сред симпатизантите на блока решително преобладават спонтанните отговори "Реформаторски блок", макар да не липсват отговори и за съставните партии. Тепърва обаче ще трябва да се наблюдава борбата за този вот.

В Патриотичния фронт пък силите на НФСБ и на ВМРО изглеждат по-скоро изравнени от местните избори насам. Двете формации пазят идентичността си, макар че и тук немалка част от симпатизантите се проявяват като привърженици на патриотите като цяло.

Доверие към правителството и парламента

Към началото на февруари 27% декларират доверие в правителството, а 59% недоверие. Сред запитаните 16% дават позитивна оценка на парламента, а 72% - негативна. 25% оценяват положително президента, а 59% - отрицателно.

В края на миналата година се наблюдаваше обичаен "скок" в доверието към правителство, парламент, президент и управляваща партия - заради победните за ГЕРБ местни избори. Сега този „скок“ изглежда отминат и в първите седмици на 2016 г. подкрепата за властта се връща в познатите от последните дванайсетина месеца нива.

По традиция, негативните оценки към институциите у нас са повече от позитивните. Доверието в правителство и парламент засега е сходно с това в напредналата фаза на първия мандат на Бойко Борисов – като стойности и като развитие във времето.