Според адвоката има опасност скандалният имам да бъде превърнат в мъченик

"Ахмед Муса в никакъв случай не бива да бъде подценяван – той е многопластова личност". Това заяви неговият адвокат Хари Харалампиев пред БНТ.

Опасността Ахмед Муса да се превърне в мъченик

"Муса се различава съществено от другите имами - изразните му средства са далеч по-емоционални и той въздейства силно с проповедите си. Смущаващото е, че силно се преекспонира неговото име и има опасност той да се превърне в мъченик, какъвто не е", заяви Харалампиев.

Случилото се в Пазарджик не е в състояние на предизвика безредици в националното мислене. Държавата е достатъчно силна да се справи със ситуацията, заяви адвокатът.

В България няма почва за радикален ислям

Според Харалампиев в България няма почва за радикален ислям. Няма почва за т.нар. Ислямска държава. Според мен всичко е мирно и тихо. Нашата държава не е разграден двор и се справя прекрасно с възникналите проблеми, каза още Хари Харалампиев.

Виж още: Повдигнаха обвинения на Ахмед Муса Ахмед

"Целта на салафизма е да се върнат мюсюлманите към чистотата на религията. В книгата на салафитите никъде не пише, че жените трябва да бъдат с бурки", добави още адвокатът.

Ахмед Муса Ахмед е с 4-годишна присъда за проповядване на радикален ислям, която се обжалва пред Пловдивския апелативен съд.