Партията ще решава и подкрепата за кабинета

Трима са кандидатите за нов лидер на АБВ за конференцията на партията на 25 април. Това обяви пред БНТ зам.-председателят на партията Румен Петков.

"АБВ е готова с бюлетината за предстоящите избори за лидер на партията. Номинациите за поста са три, подредени по азбучен ред", заяви Петков.

Пътят до изборите за нов лидер

Освен избор на председател, на конференцията ще се решава дали формацията ще продължи да подкрепя правителството.

До изборите за лидер се стигна, след като лидерът на партията Георги Първанов хвърли оставка след гласуването на новия дълг от 16 млрд. лв. Първанов беше твърдо против подкрепата за подобен заем, но в последния момент депутатите от АБВ решиха да го подкрепят. Тогава в пленарна зала беше и зам.-председателят на партията Румен Петков, въпреки че не е депутат.

Националният съвет на партията прие за сведение оставката на Първанов и насрочи конгрес за 25 април, когато ще се гласуват номинациите за лидер. Георги Първанов каза, че ще участва в надпреварата, ако бъде номиниран.

Виж още: Първанов: Партньорството ни с ГЕРБ е замразено

До преди месец той беше единствената номинация на структурите на партията.

Междувременно са предложени още двама кандидати - председателят на общинската организация на партията в Русе Стелиян Стефанов и областният управител на на Пазарджик Трендафил Величков, съобщи днес Петков.

"Щастливи сме, че имаме трима кандидати. Двама от тях са до 40 годишна възраст. Това е знак за перспектива. Това е знак за бъдеще на политическа партия АБВ. Трябва да имаш сърце да влезеш една такава битка. Аз съм щастлив, че имаме такива сърцати и подготвени хора", коментира той.

Източник: БНТ