От партията искат олекотени правила за иницииране на референдум

От АБВ искат изборите да са по смесена избирателна система - 50% пропорционална, 50% мажоритарна. Това съобщи лидерът на партията Георги Първанов по време на пресконференция.

Първанов посочи, че е получавал много критики за предложенията си и според него е особено важно всички да са наясно и консенсусно да вървят към решаването на въпроса с изчистването на избирателните списъци, когато става въпрос за мажоритарно гласуване.

Първанов също говори и по темата за референдумите.

"Смятаме за наложителни да се направят необходимите промени в Закона за референдумите, така че да се свали прагът на легитимност, защото това, което е заложено е твърде висок праг. Поемам отговорността, тъй като идеята беше моя, прагът да е свързан с резултатите от последните избори", посочи Първанов. По думите му това очевидно се оказва висок праг.

"АБВ има готовност да направи конкретните законодателни предложения, за да се промени Закона за референдумите и да имаме допитвания, които да са резултатни, защото иначе бихме могли да опорочим самата идея за референдуми", каза още той.

Задължително и електронно гласуване

Виж още: Първанов: Партньорството ни с ГЕРБ е замразено

"Този милион избиратели, които са в чужбина как ще бъдат проследени, как ще бъдат накарани да гласуват и как техният вот ще бъде отразен? Да не говорим за други мъртви души,които присъстват в списъците", каза още Първанов.

Той също така подчерта, че от партията подкрепят електронното гласуване, но на този етап не смятат, че държавата е готова за това.

"В АБВ на 25 март ще направим експеримент на вътрешното гласуване за председател на партията. Ще направим смесено гласуване с електронен компонент, разработили сме механизъм, който ще бъде публично огласен", подчерта още лидерът на АБВ.

Източник: Cross