Годишно се повдигат почти 200 досъдебни производства за схеми за източване на средства от ЕС

Общо 96 души са осъдени през 2013 година за злоупотреби с европейски средства. Това заяви вицепремиерът Томислав Дончев пред Нова телевизия във връзка със скандала с източените хиляди левове от студентски стажове.

Почти 200 досъдебни производства за злоупотреби с пари от ЕС годишно

По думите му годишно има почти 200 досъдебни производства за злоупотреби с пари от ЕС, като половината от тях влизат в съда. Вицепремиерът смята, че и през 2014 година осъдените за измами с евросредства няма да са много по-малко от тези през 2013-а.

За конкретния случай, в който фирма е използвала студентските стажове на МОН да източва пари, вицепремиерът заяви, че той не е нов за прокуратурата.

"Това е примитивна схема. Най-голямата грешка е въвличането на фирма, която не знае за това", заяви Дончев и определи схемите от този сорт като високорискови, тъй като включват твърде много хора.

"Тук европейски пари похарчени няма. Веднага след като е идентифицирано, че проектът е рисков, европейското финансиране е спряно", обясни вицепремиерът за еврофондовете. По думите му обаче се оказва, че в случая са източвани бюджетни пари.

Виж още: Кабинетът тегли изненадващо още 8 млрд. евро 

Новият заем - рефинансиране и погасяване на дефицит

Относно една от големите теми на седмицата - искания от правителството допълнителен заем, Томислав Дончев обясни, че става въпрос за рефинансиране на стария дълг и покриване на дефицита, който ще се натрупа следващите 3 години.

"Правителството няма да разполага с допълнителни пари", допълни още Дончев.