БСП и ГЕРБ се сблъскаха заради новия заем

Правителството се готви да вземе нов дълг от 8 млрд. евро. Проектът за ратификация ще бъде обсъждан и гласуван на извънредно заседание на бюджетната комисия днес следобед. За това съобщи депутатът от БСП Румен Гечев, който е зам.-председател на бюджетната комисия, предаде "Фокус".

Милиарди за удобство

"Бяхме изненадани късно вечерта вчера с имейл за извънредно заседание на бюджетната комисия, на което ще се гласува ратификация за нов външен дълг, оплака се Гечев и напомни, че за тази година вече беше изтеглен дълг от 8.1 млрд. лева.

Според изчисления на социалистите с този нов дълг България влиза в опасната зона - 60% от БВП да са дългове. Румен Гечев припомни, че в прогнозата за 2015 г. към държавния бюджет е записано, че дълговете няма да надвишават 30% от БВП с тенденция следващите години да намалява този процент.

Социалистът е категоричен, че новият дълг не се тегли, за да се покрият стари емисии, като според тях причина да се тегли този нов дълг е правителството да си осигури комфорт през следващите години.

Управляващите отричат

Това, което г-н Гечев твърди, категорично не е вярно, коментира председателят на бюджетната комисия Менда Стоянова.

"Тези 16 млрд. лв., за които той говори, се отнасят за 3-годишен период. 14 млрд. лв. са нужни, за да се рефинансират стари дългове. Това е нов инструмент, програма за финансиране с външен дълг, който се използва за първи път и чието нормативно основание се намира в Закона за държавния бюджет", уточни Стоянова.