160 хил. от тях ще посрещнат празниците в чужбина

За празниците 720 хил. българи ще пътуват някъде, за да празнуват Коледа и Нова година. Вътре в страната ще пътуват 560 хил. от тях, а 160 хил. ще посрещат празниците в чужбина. Такава прогноза даде директорът на Института за анализи и оценки в туризма, цитиран от в. "24 часа".

Трафикът и задръстванията ще са най-тежки от ранния следобед на 23 декември до 24 декември сутринта, а след това на 30 декември от обяд и на 5 януари до вечерта, допълва изданието.

На Коледа българинът е при мама

Според прогнозата на Драганов няма да има много хора, които ще слеят всички почивни дни от Коледа до Нова година, като изтъква причината, че че единият празник е семеен, а другият, както той го нарича, "корпоративен".

"Образно казано, на Коледа българинът е при мама, а на Нова година с колеги и приятели, казва експертът.

Предпочитаните чужди дестинации

Сред най-предпочитаните чужди дестинации за посрещане на празниците и най-вече Нова година са Гърция (около 75 хил.), след това са други държави от ЕС, като Германия, Италия и Испания, където работят много българи (общо около 30 хил.), Сърбия - 6000 души, а 5000 наши сънародници ще посетят екзотични дестинации за празниците, показва статистиката на Института за анализи и оценки в туризма.

От хората, които са избрали български хотели за почивката си - 64 хил. ще празнуват в планински курорти, 22 хил. са предпочели балнео, спа и уелнес бази, а около 30 хил. са купили куверти за къщи за гости, семейни и градки хотели.

Виж още: София е на осмо място в света в класация на градовете с най-добри хотели

Къде ще е най-натоварено

Най-големите натоварвания по пътищата обичайно ще бъдат по основните магистрали на градовете, ГКПП Кулата, ГКПП Маказа и Дунав мост. Експертите очакват силен трафик от румънски туристи. Част от тях традиционно избират за празниците български курорти в близост до тяхната граница. Тази година обаче се очаква и сериозен трафик от румънци, тръгнали за празниците в Гърция. Те минават транзитно предимно през ГКПП Маказа и правят големи колони.