Или добре, че медицината се е развила

Медицината е наука, която постоянно се развива. Откриват се нови факти за човешкия организъм, това води до изнамиране на нови начини за лечение на различните болести и като цяло всичко търпи развитие. В един момент обаче се обръщаме назад и виждаме от къде сме тръгнали. В медицината това обръщане назад показва някои шокиращи и откровено стряскащи начини за лечение, които са били използвани в миналото, пише DocTiming.

Ето 7 такива фрапиращи лекарски грешки от миналото:

Цигари
През първата половина на XX век цигарите били изключително модерни. В един момент обаче, наяве излязла истината, че именно те са основна причина за рака на белия дроб. За да се предпазят от това обвинение, тютюневите магнати наели доктори, които да предписват цигарите срещу повишено тегло. Ментоловите цигари пък били ползвани за лечение на болно гърло.

Виж още: Необичайни признаци на стрес

Кръвопускане
Една от най-широко разпространените практики за лечение в миналото. Лекарите тогава твърдо вярвали, че влошеното здраве е всъщност е в следствие на дисбаланс между природните елементи в тялото на човек и това от своя страна води до излишък на кръв. Още в дрвеността египтяните пускали кръв на пациентите си, за да възстановят баланса на елементите в организма им, като режели вените им. Практиката е използвана в началото на XVIII век, когато са били прилагани пиявици, които да смучат кръвта от възпалени органи. В средата на XIX век проучванията показали, че практиката е неефективна.

Оборска тор
Заедно с кръвопускането през средновековието много популярен метод за лечение на рани било налагането им с лапа от оборска тор. Идеята била, че оборската тор ще взаимодейства с раната и ще помогне за по-бързото заздравяване. По този начин "лекарите" успяли да замърсят множестов наранявания и да докарат инфекции на солидна доза пациенти.

Кокаин
Да, правилно. Кокаинът е бил ползван от лекарите. До 1920 г. той е бил легален и дори много известни личности като Томас Едисон и Зигмунд Фройд били особени любители. Фройд дори го изпратил на приятел, виенския хирург Карл Колер. Когато го опитал, облизвайки пръста си, Колер установил, че езикът му станал безчувствен. Той решил да пробва дали кокаинът няма и упойващо действие. След серия експерименти върху животни, той в крайна сметка използвал веществото като местна упойка по време на операция на очите през 1884 г. "Лекарството" е широко използвано от лекари и стоматолози в медицината в продължение на десетилетия. Любопитен факт е, че първата Кока-кола всъщност е била използвана като тонизиращо средство срещу умора и също е съдържала истински кокаин.

Виж още: Бум на срамните болести по морето

Живак
Днес знаем колко отровен може да бъде живакът, но в миналото той бил лекарското лечение за всякакви болести, като започнеш от сифилис и туберкулоза и стигнеш до запек. Известно е, че дори Ейбрахам Линкълн е пиел сини хапчета с живак срещу меланхолия. По едно време обаче ги е спрял, след като започнал да изпитва съмнения, че те са в основата на изблиците му на гняв. През 2010 г. тези хапчета са открити в музей. След като са анализирани от Кралското общество по химия, резултатите показали, че дневната доза от сините хапчета на Линкълн съдържат над 120 пъти максималната допустима норма на живак. Следствията от отравянето с живак може да се изразят в безсъние, емоционални промени и когнитивни проблеми.

Мълния
Лондонски лекар бил изключително въодушевен от идеята да лекува рак с удар от мълния. В писмо да уважавано медицинско списание, той предлага на колегите си да изследват терапевтичните ефекти на на твоа природно явление. Основната причина за тази му идея е един негов пациент, който влиза в ремисия след рак на устните, след като бива ударен от мълния. Лекарят смятал, че именно ударът от светкавица е причинил ремисията. Той предположил, че силното електричество е "разпръснало" раковите клетки. Все още няма научни доказателства, които да свидетелстват за лечебното въздействие на мълниите, но въпреки това и днес някои алтернативни подходи предлагат електромагнитна терапия за лечение на рак.

Виж още: Скрити признаци за инфаркт при жените

Лоботомия
Един от най-отвратителните и варварски подходи за лечение на психични проблеми от шизофрения до депресия, лоботомията става популярна през 40-те години на XX век. Операцията представлява отваряне на черепната кутия и прекъсване на връзката между фронталните лобове към останалата част на мозъка. Лекарите смятали, че тъй като фронталните лобове са активни, когато мислим креативно или абстрактно, следва психичните заболявания да са причинени от дефектна връзка между тях и останалата част от мозъка. Десетки хиляди пациенти са подложени на операцията само в Северна Америка, включително сестрата на Кенеди – Розмари, която след това не можела да говори и да контролира телесните си функции. През 50-те антипсихотични лекарства идват на пазара и заменят лоботомията. Последната операция е извършена през 1967 г.