Какво кара служителите да сменят работното си място

На всеки се случва в един или друг момент да поиска да напусне работата си. Някои го правят, други остават. Но ако се появи тенденция служителите да искат да напускат, значи има наличен проблем. И най-често за това играят роля няколко ключови фактора, изведени от проучване на "Ърнс и Янг":

1. Служителите искат повече пари

Ако парите са единственото нещо, което задържа дадения служител на работа, то по-добре е да се разделите с него. Ако самата работа не го привлича, най-вероятно той няма и да я върши добре. Но това далеч не означава, че хората ще работят само заради удоволствието, което работата им носи. Живеем в материален свят и парите са нужни за оцеляване. Парите до голяма степен определят начина ни на живот - какво си купуваме, какво ядем, какво търсим като условия за живот. Ако давате на служителите си по-малко, отколкото искат и смятат, че заслужават, тогава това може да е причина да напуснат работа. 

Виж още: Защо и как хората сменят работата си

2. Липса на възможности за развитие и израстване

Както казахме вече, една работа трябва да бъде интересна и да привлича този, който я върши. Ако затрупвате служителите си със скучни задачи, които не им предоставят никакво поле за личностно и кариерно развитие, те ще се отегчат. Почти никой не иска да върши едно и също нещо през целия си живот. Новите неща ни дават усещането, че се учим и че се развиваме. Ако пък няма и възможности за израстване в кариерата, почти сигурно е, че в даден момент ще загубите по-младите си кадри. 

3. Липсва усещане, че вършат нещо полезно

Това до голяма степен се припокрива с предната точка. Работата, освен всичко друго, трябва да ни носи удовлетворение. Ако човек не се чувства полезен, той започва да изпада в депресия. Ако работата, която извършва, му се струва като преливане от пусто в празно, вероятността да потърси нещо друго, е много голяма. Все пак всеки иска да направи нещо смислено с живота си. 

4. Усещането, че вършиш работата на другите

Във всяка фирма се открояват по-важни и способни служители. Лошото е, че в много фирми това води до т.нар. ефект на "успешния служител". Когато един работник се е доказал, че може да върши работа, мениджърът започва да му възлага много повече задачи, защото иска те да бъдат свършени кадърно. Това обаче означава много повече натовареност за служителя, повече умора, повече недоволство от колегите, които получават по-малко задачи, но идентично възнаграждение и т.н. Накрая просто способният служител напуска.

Виж още: Как да напуснем работа с достойнство

5. Липса на сътрудничество сред колегите

Не бива обаче да се отива и в другата крайност. Една от водещите проичини хората да желаят да напуснат настоящата си работа е липсата на колаборация с колегите и нежеланието на мениджърите да я насърчават. 

6. Лошо отношение от страна на мениджърите

Всеки иска справедливо и културно отношение от страна на тези, които го ръководят. Когато го няма, настава недоволство. Понякога се случва мениджърите да използват заплахи и всяване на страх сред служителите, за да насърчат мотивацията. Понякога в офиса се крещи и се дават груби заповеди. Понякога проблемът просто се крие в това, че миниджърът не показва, че оценява работата на служителите си и няколко похвали за доброто представяне могат да оправят нещата. 

7. Работи се доста в извънработно време 

Претоварването е водеща причина хората да желят да сменят работата си. Колкото и тя да ги удовлетворява, дори и с добро заплащане, ако работата те изтощава и нямаш никакво време за себе си, желанието да смениш службата започва да расте сериозно.

Виж още: 10 повода за уволнение

Източник: "Бизнес инсайдър"