774 кандидатски листи и и 6063 кандидати за народни представители са регистрирани за участие в предсрочните парламентарни избори на 5 октомври

В числото на регистрираните кандидати има и трима независимиедин в район Благоевград, един в район Бургас и един в район Хасково, съобщи на брифинг говорителят на ЦИК Камелия Нейкова..

За други двама независими кандидати - един в София област и един в Бургас, се обжалва решение на съответните Районни избирателни комисия, с което е заличена регистрацията за участие в изборите. 

Решенията на местните комисии са с мотив, че кандидатите не отговарят на изискванията на закона. Съответно, те са започнали процедура по обжалване и едва след като тя приключи, ще е ясно дали ще се включат в изборите като независими кандидати.

От комисията поясниха, че броят на кандидатите не е окончателен. От всички кандидатски листи общо 6-ма кандидат депутати са заличени, тъй като някои от тях няма да имат навършени 21 години към изборния ден, а за други се установило, че имат и друго гражданство освен българско.

Стана ясно, че изборните райони, където ще се проведе експерименталното машинното гласуване ще бъдат 5, където ще има 300 избирателни секции.

Те са София - 24 многомандатен избирателен район (МИР), Пловдив-област - 17 МИР, Перник, Кюстендил и Плевен.

В Пловдивския 24 МИР машинно ще мога да гласуват в Асеновград, Карлово и Първомай.

В Пернишки избирателен район машинно ще могат да гласуват в гр. Перник и в гр. Брезник.

В Кюстендилска област избирателен могат да дадат машинен вот, ако желаят в гр. Дупница и Сапарева баня, в Плевенско местата с възможност за машинен вот са Долна Митрополия и Червен бряг.

Конкретните избирателни секции и номерата им ще бъдат определено допълнително с решение на ЦИК в близките дни.

На 9 септември изтече срокът, в който българите, живеещи в чужбина и желаещи да гласуват, можеха да подадат заявление до ЦИК по електронен или писмен път.

Към 9 септември електронните заявления за гласуване от българи в чужбина на страницата на ЦИК са били 27 401. От тях са приети 24 252 заявления, като 3149 са отхвърлените, заради неправилно въведени данни.