За да запазят гражданството си в ЕС някои британци са готови да дадат над 400 паунда

Шест от всеки десет британци искат да запазят своята гражданството си в Европейския съюз и след "Брекзит" - включително правата да живеят, работят, учат и пътуват в ЕС. 

По-любопитното е, че голяма част от тях дори са готови да платят големи суми, за да направят запазят тези си права. Това показва проучване на Лондонското училище по икономика, цитирано от в. "Гардиън". 

Основната група, която иска да запази европейското гражданство са британци на възраст между 18 и 24 години (85%). Мнението се споделя от по-голямата част (80%) от лондончани. В проучването са участвали повече от 2000 души.

Виж още: Наплив на британци за германско гражданство

На въпроса колко са готови да платят, за да запазят гражданството си в ЕС, анкетираните са отговорили над 400 паунда. Изследването показа, че специално младите хора са "много недоволни" от перспективата да загубят правата си и го разглеждат като решаващо значение за перспективите за бъдещето. 

Те парадоксално ще бъдат готови да платят много повече, отколкото е и в момента, за да запазят тези права, казва авторът на изследването Майкъл Брутер.

Виж още: Лондон със сериозни отстъпки по "уседналостта" след "Брекзит"

По-рано британското правителство начело с Тереза Мей предложи на срещата на върха на ЕС в Брюксел, на живеещите в Обединеното кралство 3.2 млн. европейци, да се даде нов статут, който ще им даде право на достъп до образование, здравеопазване, пенсии и обезщетения след "Брекзит".

Преговорите за оттеглянето на Великобритания от Общността ще продължат до ноември 2018 г., след което националните парламенти ще имат шест месеца, за да ратифицират споразумението за условията по "Брекзит".

Източник: "Гардиън"